Ако и в почитта към Левски не можем да бъдем заедно…


images„Ще имаме едно знаме и на него ще пише „чиста и свята република“. Всички сме сричали тези думи, приписвани на Апостола. Едно знаме. Ако има личност, която да ни е все още е чиста и свята и достойна за знаме на всички ловчанци, това безспорно е Левски. Затова не разбирам, когато в признателността си към него се разделяме. Години наред граждани и администрация организираха различни церемонии в почит на Апостола. Тази година Ловеч ще има само едно шествие в памет на Левски. И тъкмо реших, че всички сме застанали под едно и също знаме, прочетох , че скромна група е избрала за поклонение вечерта на 18-ти. Както съобщават медиите политическите партии „Атака“, „Глас народен“, ВМРО и бившият кмет Минчо Казанджиев са предпочели тъмнината на вечерта пред факелния пламък на общоградското шествие. Не разбирам какво обединява толкова разнородни политически формации и личности в алиенацията от гражданската общност. Освен, може би, общата обида от гражданското отношение на последните избори. Сигурно всеки си има своите аргументи. Надявам се възвишени и морални, а не дребнави и егоистични. Въпреки всичко не разбирам. С какво Левски разделя група самообявили се за патриотични партии от други родолюбци, които организират наистина патриотични събития? Не разбирам как Апостола разделя един общински съветник от останалите, един социалист от своите съпартийци? Не разбирам причина, поради която Левски да слага разделителна линия между един доскорошен кмет и гражданите на Ловеч? Не разбирам къде е границата между куртоазната и показна почит и смиреното и не натрапчиво поклонение в тълпата на многолюдното шествие?
Ако Левски е знаме, нашето отношение към него е пример за подражание. А когато обичаме Левски и историята с политически сърца оставяме твърде лош пример.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, общество, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Ако и в почитта към Левски не можем да бъдем заедно…

  1. Трудно е да бъдем заедно в почитта към Левски. Причината е в това, че все повече от нас знаят и научават какво е бил Левски в действителност. А да знаеш истината за него и да изпитваш почит към него – това са две неща несъвместими.
    А истината за него може да се намери на все повече места. например в статията „Васил Левски – идеал или идол“ на https://идс777.wordpress.com/

Коментари са забранени.