Истината може да замлъкне само ако ние го позволим


indexВсичко е толкова гадно в тази държава, потънала в корупция, стъпкана справедливост и гаснеща надежда. Думите са на млада и социално ангажирана събеседничка, която гневно осъждаше безпомощността на българското/ловешкото общество да се противопостави и смело да говори за безобразията на публичните власти. Пак чух познатия рефрен, че надежда има само отвъд границата.
Скоро гледах филма „Катин“. Полският разказ за събитията, свързани с избиването на близо 22 000 офицери, индустриалци, интелектуалци. Филмът показваше болката от трагедията и гнусната политика на съсипване на една горда нация по идентичен начин от хитлеристка Германия и сталинисткия Съветски съюз. Изкривената истина от съветската пропаганда и нейното насилствено налагане от полските комунисти на собствения народ. Години наред поляците са принудени да мълчат под угрозата от репресии, заточение и смърт. Познатото в България потискане на свобода, но организирано 1000 километра на север.
В началото на годината германските власти мълчаха повече от седмица за бруталните посегателства спрямо стотици германки. Оказа се, че властите в Швеция потулват подобни инциденти повече от година.
През есента футболната икона Мишел Платини бе уличен в корупция. В началото на тази медии разкриха, че легендата Бекенбауер купувал гласове за немското домакинство на мондиала през 2006-та. За подобни далавери нашето „Бате“ Иван Славков бе осмян от BBC преди няколко години.
Случайно попаднах на книга, която чете съпругата ми – „На върха на класацията“ от Оливия Голдсмит. Разказва за безскрупулна и корумпираща битка между няколко автори за да достигнат желан издател и върха на класацията със свои романи.
Корупцията се въди навсякъде, свободата може да бъде жертва и отвъд „Калотина“, не рядко истината е покривана и в онези общества. И лекарството срещу тези болести на демокрацията е едно и също, независимо от географската ширина – повече гражданско самосъзнание и смела журналистика. Обществата не се подреждат от само себе си, нито са дар от управленци – херувими. Въпреки репресиите поляци огласяват истината за Катин. Медии взривяват публичното мълчание за кьолнските блудства, журналисти стъпкват футболните идоли, оплетени в корупция.
„Свободата е в самите нас“ – казваше една от преследваните героини на филма „Катин“ – „истината може да замлъкне само ако ние го позволим“.

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.