Ще стопи ли снега кметската дума?


wp-1452020505766.jpegПроблемите със снегопочистването предизвикаха сериозна полемика преди десетина дена. Чуха се и се написаха доста недоволни граждански реакции. Факт е, че по време на първия сняг от мандата си новата управа не се ориентира по най-добрия начин. Но посрещна гражданското недоволство с впечатляваща доза респект и желание за далеч по-добра ефективност в последващи ситуации. Само преди два дни общината огласи заповед на кмета госпожа Корнелия Маринова, с която се посочват режима и териториите за почистване. Допускам, че подобна заповед е подписвана ежегодно, но за пръв път и се дава публичност и всеки гражданин може да се запознае както с организацията на почистване на главните артерии, така и с разриването на снега в неговия квартал. Така от една страна общинската администрация поема ангажимент и срок, в който да осигури снегопочистването на ключовите артерии и тротоарни площи. А от друга страна гражданите получават информация за договорения обем услуги по снегопочистването, който се заплаща със средствата на местния данъкоплатец.

С обявения документ истерията около снегопочистването трябва да стихне, доколкото вече няма причини за нереални очаквания и срокове, в които да бъдат почистени улиците и пешеходните зони. След като знаем обема на договореното между община и снегопочистваща фирма, можем да се сърдим единствено на нарушенията в графика, но не можем да изискваме услуга, която очевидно не присъства в договорения пакет. Информираният гражданин може да се сърди, ако установи, че някоя от главните улици не се почиства непрекъснато или, че два дни след снеговалежа второстепенните улици в Гозница не са пипани. Може да се сърди, ако още в ранната сутрин машинното почистване на пешеходната зона или булевард „България“ не е започнало, ако стълбите на Езикова, стъпалата пред болницата, тротоарите между ОУ „Васил Левски“ и детска градина „Зора“ не се почистват на ръка. За всичко, неописано в заповедта и графика, обаче, гражданите нямат право на недоволство. Защото заделените от данъци средства са предвидени за определена снегопочистваща дейност.

Обявяването на кметската заповед е стъпка към безпрецедентна прозрачност, неприсъща на управленския стил, познат от последните мандати. Защото обявявайки заповедта кметът декларира своя ангажимент да я изпълнява. И приема, че ако това не се случва критиките са повече от заслужени. Вече имах възможност да кажа, че грижата за гражданите е фокус за новото управление на Ловеч. Още първите стъпки заявяват прозрачност и отговорност. Убеден съм и готовност да се понесе вината за несвършената работа. А първият тест ще започне още тази вечер, когато се очаква поредния сняг. Отсега е ясно, че в следващите дни много граждани ще четат кметската заповед, ще броят часовете и ще си чакат услугата. А администрацията ще трябва да покаже характер и дума. Защото, когато си обещал, нямаш право на оправдания. И още нещо – управление, което обявява публично своите ангажименти има поне две достойнства. Не се страхува от критика и може да носи отговорност. За разлика от предишното.

Между другото снегът идва отново. Надявам се този път да е очакван.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.