Пак шамари за учителя


cropped-10562473_10152645837828537_6599313339459901583_o-1.jpgПореден случай на назидателен родителски побой над учител. В класната стая пред очите на децата. Според статистиката случаите на насилие над учители зачестяват. Посягат родители, а вече и ученици. Въпреки всичко до медиите достига само върхът на айсберга. Тези случаи, които не са премълчани, скрити от ръководствата на училищата или замазани от някой инспекторат. Кой насилник получи наказание? Колко пъти прочетохте поне осъдителни декларации и морална подкрепа от директори, началници, министри?
Българският учител е уплашен. Всекидневно срещам премазани хора и като колега, и като синдикалист. Две десетилетия българският учител е подложен на унижения и натиск. За инспектората е дребно винтче в системата, за директора – един безпрекословно подчинен служител, за мамите – просто слугинаж. В своята двадесет годишна практика съм виждал всякакви форми на унижение. Дискредитирани класни, на които не позволяват да накажат „специални“ деца, разплакани колеги, жестоко мъмрени за грешно оценяване на други „специални“ деца, нагли мами, които си поръчват учителско поведение. Не съм видял защитени учители – нито от началници, нито от директори. Нагледах се на реформи. Нито една не се погрижи за достойнството на учителя. Наслушах се на празни приказки за ново качество на образованието. Нито една не гарантира професионално спокойствие за учителя.
Да, българският учител е наплашен. Не всеки ден го бият физически, но всеки ден го мачкат административно. А страхливият не възпитава свободни, възпроизвежда покорни. Хора, които утре ще мълчат смирено подобно на него. Ще замълчат, когато срещнат в лице агресията или ще стаят горчилката в себе си. Защото знаят, че зад тях няма да застане нито един директор, началник или министър. Реформата проспа шамарите. Затова те ще звучат още дълго и плашещо по лицето на учителя. Нормално, та нали е най-лесната мишена. Зад вратата на първата класна стая.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

2 Responses to Пак шамари за учителя

  1. Gergana Avramova каза:

    Съгласна съм с твоите констатации. „Учител“ се изравни с „подлога.“ Тук обаче е вината е на МОН, респективни на правитекството-липсва политика. Политики виждам, но не и политика. Лобиството е по-силно от държавния интерес, но страдат работещите в системата-пряко, а коствено – всички. Въпросът е на кой му пука? Чакат да отгледаме децата им, а как и за качество няма коментари – това е просто резултат… по-лошото предстои, уви!

  2. Tsvetan Hristov каза:

    Не е нормално родител да влиза в час да бие учител.Също не е нормално учител да не пуска дете да си смени мокрите чорапи и обувки.Когато аз бях ученик редовно ни побийваха като не слушаме,ама бяха справедливи!Нямаше я тази наглост,която царува навсякъде сега.

Коментари са забранени.