Ловеч 2015: проблясъци и искрици надежда


фойерверкиОтиващата си година ни остави и хубави моменти. Събития, заредени с добрина, надежда, кураж и позабравени ценности. Градът намери поводи да се усмихне, причини да се зарадва, основания да се напомпа с вдъхновение. Кратичко казано, макар да останахме равно отдалечени от скепсиса и оптимизма, погледнахме с надежда в посока към бъдещето. Ето моите десет блясъка в тъмнината, подредени от най-бледите към най-ярките.

fb_img_1451156543268.jpg10.Завръщането към коледните традиции. Ловешката Коледа щеше да отмине тихо и делнично, ако не бяха „Ловешките хайдути“. Коледарската дружина на Миро Жилевски не се събира за пръв път, но тази Коледа пожъна небивал успех и създаде празнична атмосфера по улиците и домовете, благословени от всеотдайните младежи.

9.Годината ни „почерпи“ с невиждани дози култура. Бюджетът се оказа неочаквано щедър към местната култура и позволи значими културни събития буквално всеки месец. Ловчалии се насладиха на цяла палитра стилове – опера, оперета, класическа музика, рок,джаз, фолклор. През годината се проведе поредното издание на фестивала „Младите в театъра“ и възродения коктейл от изкуства „Люлякови музикални празници“. Един спектакъл-трибют на АББА, представен от Русенската филхармония, препълни с аудитория залата, а две училище се скараха заради недостатъчен брой билети за постановката „Железния светилник“ на софийския театър на армията.

баня8.След десетилетия разруха турската баня отвори врати като нов музей на водата. Реновираната сграда допълва архитектурния стил на стара „Вароша“ и съчетава историческата традиция с наука и нови технологии. Само за няколко месеца старата баня или новият музей се нареди сред най-желаните за туристически посещения обекти.

7.От края на годината Ловеч има истински модерен квартал. След двугодишна реконструкция квартал „Червен бряг“ почти не прилича на себе си. Жителите на квартала се наслаждават на нова подземна и улична инфраструктура, паркови алеи и велотрасета, площадки за домашни любимци, спорт и фитнес на открито. Едно отлично място за живеене, на което се надяваме да заприличат и останалите квартали в следващите години.

12193410_905635929526689_6038215590499906762_n6.Благотворителността настъпателно превзема сърцата на ловашката общност. Годината бе изпълнена от благотворителни кампании за най-разнообразни каузи – болни деца, самотни възрастни хора, нуждаещи се колеги, пострадали приятели. Впечатлително е, че сред най-активните участници в кампаниите бяха училищата и младите хора.

5.Гражданска кампания спаси ловешката стоматология от прибързана продажба. След десетилетия на апатия ловешкото гражданство се надигна на потест и в защита на медицинския център. Солидната обществена съпротива набързо отказа кмета Казанджиев от една съмнителна сделка.

ловеч-общински-съвет-1-620x3304.В края на своя мандат Общинският съвет показа изумително чувство на отговорност и неколкократно бламира кмета Казанджиев, твърдо заставайки зад интересите на гражданите. Така децата не загубиха своя Младежки дом, а ловчалии своята почит към Колю Фичето.

3.Ексцентричната идея настоящия външен вид на Покрития мост да бъде сменен с бяла обшивка предизвика истински бунт сред общността. Хора от всякаква възраст и социален статус се включиха в подписки, индивидуални или групови кампании, фейсбук инициативи. В най-важното обществено обсъждане гражданската коалиция нанесе истински погром върху екипа на Казанджиев и практически забрани на кмета каквато и да е промяна във външния вид на моста.

цвети2.През последните години Ловеч е арена на растяща гражданска активност. Тази есен „гражданите“ шумно навлязоха в местната власт, но истинсият феномен е изборният успех на едно младо момиче. Малцина даваха шансове на Цвети като независим кандидат, но младата госпожица направо ошамари политическата конювктура като постигна над 700 изборни гласа само на своя сметка. Силна заявка, че оттук насетне младите и активни хора ще се превръщат във все по-решаващ фактор на местната политика. Гражданското общество почти превзе местния общински съвет, да видим дали ще устои на изкушенията на властта.

1.След 5 мандата и две десетилетия Ловеч падна. Падна червената крепост и усещането, че града е „бащиния“ на група възпитаници на комсомола. С изборите се разкратиха позициите и на кръжец местни икономически храненици на властта, но само времето ще покаже, дали няма да се закрепят и за новата власт. Засега просто се съмна, но все още е облачно и буреносно над нашия град.

Това бяха моите проблясъци от годината. Сигурен съм, че всеки си има свои и мнозина биха добавили и други събития, напълнили с радост сърцата им. В крайна сметка важно е да има радост и достатъчно моменти, които да ни я доставят. Дано тъкмо тези моменти да се множат през идващата година.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.