Нов базар, стар битак


IMG_20151215_121340Тази година коледния базар ще бъде с ново местонахождение-площад „Екзарх Йосиф I“. Прочетох анонса с надежда, че краят на познатата грозна амбулатна търговия е дошъл. Представих си добре подреден, модерен базар, украсен площад, приятна за окото обстановка, която изкушава да видиш, а може би и купиш. Да, ама не! Днес първият търговец изложи стока на новото местоназначение. И всички мои очаквания посърнаха. Виждал съм всичко, но търговия по средата на площада срещам за пръв път. Украса видимо не се предвижда, а реда май не е вписан в концепцията. Площадната търговия на една обикновена масичка очевидно не предполага общи изисквания за външен вид и търговски облик. Цялата пара към момента е в свирката. Ново място, но стара безвкусица. Въпрос на време е да се появи разнотемие в павилионите, цветовете и кича в предлаганата стока.

Продажбата на долни гащи на една ръка разстояние от кабинета на кмета е просташка традиция от времето на Казанджиев (ежегодния базар „Произведено в България“). Но си мисля, че едно ново управление трябва да има по-изискан вкус и съвсем друга представа за естетика. Засега единствената новост е стремителното приближаване на коледния „битак“ към сградата на администрацията. Та чудно ми е като е толкова близо, дали не я дразни. Ако се съди по днешния ден – съвсем не. Защото една маса със коледна стока устоя по средата на централния площад цял ден без да подразни никой от въпросната администрация. Честно казано орианталската представа за търговия по Коледа ми е омръзнала отдавна. Ще ми се да видя повече европейски вкус и култура в празничния интериор на града.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, Регионално развитие, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.

5 Responses to Нов базар, стар битак

 1. Вие, видяхте ли кой и защо стои на тази маса? Явно- не. Жалко!

 2. ivo rainov каза:

  Не визирам хората, а начина на организация. Не може по средата на площада.

 3. ivo rainov каза:

  Не визирам хората, а начина на организация.

 4. Това не е обикновена търговия, а благотворителна дейност, която се състои в продажба на неща, изработени от деца, младежи и възрастни хора с увреждания. Чрез това начинание се събират пари за материали за изработването на други неща- процесът се нарича трудотерапия.

 5. ivo rainov каза:

  Проблемът не е в дейността. Мисля си, че трябва да имаме по-високи изисквания към орагнизацията на базарите. Някак нелепо е да се разполагат маси в средата на един площад.

Коментари са забранени.