С добри намерения за ловешката култура и образование


cropped-cropped-10562473_10152645837828537_6599313339459901583_o2.jpgНеотдавна заявих публично, че съм чужд на амбициите за постове. Държа на думата си. През седмицата отказах място на заместник- председател на общински съвет. Бил съм вече и не виждам смисъл да се кича със синекури, които носят само медиен блясък. Започвам трети мандат в общинския съвет. Конюнктурата в предните два ми даваше възможност единствено да бъда коректив. Сега виждам шанса да участвам в ефективна местна политика. Затова прецених, че си струва да поема председателството на комисия в общинския съвет. Тази по образование, култура, вероизповеданията и някак неочаквано обогатена в дискусията от вчера с международни отношения. Поисках председателството не от тщеславие, а от мерак за бачкане. Допускам, че звучи като претенция, но е простичката истина. Поемам задълженията  с натрупан запас от идеи и напираща енергия. Социалните сектори, за които общината харчи най-голяма част от своите бюджетни средства са и най-инертни в своето развитие. Нужни са добре обмислени и смели реформи. Готов съм да поема отговорността и надявам се с подкрепата на комисия, целия състав на общинския съвет и в сътрудничество и координация с ресорния заместник-кмет да започнем политика, която да превърне образованието и културата в сектори на качествените услуги, икономическа ефективност и социално удовлетворение.

Тръгвам с амбицията да водя една от най-креативните и отговорни към бъдещето на Ловеч комисии на общински съвет. Надявам се, че с моите колеги ще се превърнем в опора на културните институции и ще им осигурим стабилност и перспективи за развитие. Затова една от първите стъпки, която ще предложа да предприемем в началото на следващата календарна година е среща с всяка от институциите, ангажирани с културата и образованието в Ловеч – музеи, библиотека, галерии, читалища, училища, духов оркестър. За да усетим и запишем проблемите и да им търсим решенията във времето на този мандат. На нас се пада задължението да подготвим и представим за одобрение работеща стратегия за стабилно развитие на образователната система и плавно въвеждане на всички изисквания на новия закон за средното образование. Имам огромното желание заедно с колегите от комисията и общинската администрация да представим по-привлекателен културен облик на Ловеч, изпълнил със съдържание от национално значение познати и нови културни събития и традиции. Не се отказвам от нито една идея, която лансирах в моите статии и видеопрезентации преди изборите. Обещавам, че Ловешкият мир ще се празнува още през следващата година, да обмислим нов, по-мащабен празник Цветница, да работим за възстановяването в разумен формат на Ловеч рок фест, да извадим от гузното мълчание историята на лагера „Слънчев бряг“, да превърнем Покрития мост в отдавна жадуваната улица на занаятите, да положим усилия за съхраняване на възрожденския архитектурен облик на „Вароша“ и за опазване и възстановяване на историческите ценности и културните паметници. Нашата комисия ще бъде постоянно отворена за идеите, предложенията и мненията на специалистит и гражданите. Разчитам на активната гражданска позиция и обществената енергия за да научим съгражданите и младите на историческа памет и уважение към миналото.

Знам, че ще бъде трудно, защото там където започват реформи има много съпротива. Не се страхувам от камъните и ще ги посрещна с твърд характер. Ще работим прозрачно, достъпно, отговорно и загрижено за ловешката култура и образование. Надявам се резултатите да са видими скоро.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, култура, образование, me. Запазване в отметки на връзката.