Ние отгледахме терора


hqdefaultТерорът не подбира жертвите. Той влиза и стреля без да пита. Иска страха ни. Иска съня ни. Иска да живеем уплашени, защото не знаем от коя ръка ще започне да стреля автоматът или на кой колан е окачена бомбата на самоубиеца. Терорът няма кауза, стига му, че мрази. Не държи да ни превъзпита в своите ценности, достатъчно е да ни изтрие заедно с нашите. Терорът е фанатично обсебен да налага своя ред и идеология.
Наивно е да се оправдаваме, че не сме готови да срещнем терора. Ние в своята уж цивилизована история създадохме терора. Нацизмът, комунизмът – те убиваха заради фанатични обсесии. Мразеха и унищожаваха различните. Онези убиваха заради идеология, тези в името на религия. Разликата е малка, почти несъществена. Просто тези се крият зад черни качулки и се спотайват зад ъгала преди да ни нападнат, когато сме безпомощни да се защитим.
Страхът. Та ние никога не сме се отказвали от това оръжие на подчинението. Живеем в паралелни светове. Едните преяждат, другите мизерстват. Бедността и невежеството раждат демони и зомбират мозъци. Те нямат какво да губят освен живота си. Ние имаме ужасно много за губене. И колко от това е истински ценно? Живеем разединени и вперени в материални блага. Някой са уплашени, че ще загубят натрупаното, другите уплашени, че никога няма да имат толкова. Живеем обсебени от апетити, които крием зад идеологии. Нямаме общи ценности, нямаме обща мисия, нямаме общо бъдеще. Ние сме слаби и заети да живеем живота си във взаимно боричкане. Докато дойдат те и ни го отнемат, единственото ценно нещо, което сме притежавали – животът. Ние сме лесна мишена, защото сме разединени и ще даваме все повече жертви, защото не се учим. От историята, от грешките, от жертвите, които вече сме платили като данък на тероризма, докато сме се цивилизовали.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Ние отгледахме терора

  1. Pingback: The life among terror | teederly

Коментари са забранени.