Ролята на апатични не ви отива, млади приятели!


cropped-cropped-10562473_10152645837828537_6599313339459901583_o2.jpgМлади приятели, аз съм сред щастливите хора, които имат късмета да живеят всеки ден с младостта. Посветих четвърт век от живота си да възпитавам човешки ценности и качества сред тийнейджъри. Винаги съм чувствал подкрепата им като учител, общественик и граждански защитник (определение дадено от едно младо момиче). Само преди седмица получих за пореден път младежка вяра на кредит.
Харесвам активните млади хора, защото те рисуват промяната. Преди време група младежи създадоха патриотична организация, която да върне Ловеч към историята, традициите, Левски. Беше удоволствие да присъствам на техните събития. После същите младежи застанаха с нас в битката за Покрития мост. Спечелихме я заедно и беше истинско попадение, че имаме обща кауза на толкова развнородни поколения. На една среща с част от тези млади хора обсъждахме защитата на моста и някак между другото се плъзна въпроса, дали да опитат дебют в политиката. Дадох кураж, но признавам бях скептичен за успеха още в първата политическа кампания. Е, момичето, с което тогава пиехме бира, днес е колежка в местния общински съвет. Респект и аплаузи за дързостта и обществената подкрепа. Младостта има право да бъде представлявана от връстници. Младостта няма комплекси, но и политически опит. Затова и често се опиянява от самодостатъчност. Политическите състезания могат да бъдат печелени от самотници, но обществените победи изискват коалиции. Един независим съветник може да внесе аромат, свежест и разнообразие, но не е достатъчен за промяна. Защото промяната преминава без разглобяване на стария и съграждане на нов управленски модел. Така, че предстоящият избор в неделя съвсем не е безсмислен както чета във ваши коментари. Дели ни ясна линия. От едната страна са корупцията, икономическите зависимости, мутиралата в сенчест бизнес мафия и ДПС. От другата ненавиждаме сегашната власт точно заради тези пороци. Място за разкрачване не е предвидено. Търсете коалиции, не пращайте в общинския съвет самотници. Пак из вашите постове чета, че си струва да изберем отново сегашния кмет, защото ще бъде по-послушен понеже ГЕРБ има мнозинство. Ще ми се да класифицирам подобна теза като наивност, защото в другия случай е преднамерана манипулация. Този кмет е зависим от бизнесмени с бандитски профил. Показателно е, че през тези дни шуреят на един ъндърграунд герой от бандитския епос шари из общината и капарира гласове за отиващия си кмет.
Чиста проба манипулация е и твърдението, че ДПС е вече на страната на Корнелия Маринова. Манипулация, тиражирана за да обърка и разколебае хората в избора. ДПС е невъзможен партньор за Реформаторския блок и патриотичните партии. Мнозинството и управлението на ДПС минава единствено през топла прегръдка със социалистите. За друго не достига нито математиката, нито политическата логика.
Промяната не завършва с избора на независим съветник. Това е просто началото. Позволявам си да отправя тези думи, защото познавам мнозина, дръзнали да гласуват протестно срещу политическото статукво. Познаваме се по лице и име. Приятели сме, а приятелите винаги се стараят да предпазят от грешки. Преди минутка прочетох пост на един от тези приятели „Системата не се руши с лепене на плакати върху некролози“. Абсолютно вярно. И не се руши с апатия и отказ от участие. Особено, когато ни разделя ясна линия, а едната страна е окупирана от ДПС и кмет-съсипник на Ловеч. Всичко друго е в най-добрия случай наивност. В по-лошия манипулация – консумирана или сервирана.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.