Развитието на Ловеч: С ново мастилото или върху рециклирана хартията


lov_center_3В неделя гласувахме. Първият прочит на резултатите показва, че една столетница е на прага на естествена кончина. Отива си бавно мъчително и с упоритостта на  сенилна старица, която не иска да осъзнае, че времето и е отминало. БСП вече копае под дъното и всеки път ще бъде все по-зле и по-зле, докато истинска европейска социалдемокрация измести партията на ченгетата, мутрите на прехода и новозабогатялите деца на номенклатурата от живковско време.
Как е в Ловеч? Все още като в Сибир. Казват, че там още не знаели, че октомврийската революция е приключила. Е, тук преходът не е свършил, но май е към края си. Засега изборите произведоха дребни новини. Мой приятел сподели, че в предизборно проучване жителите на ловешка община изразявали масово желание за нов общински съвет. Ами подменен е. Само осем съветници от новия общински съвет са от състава на предходния. 25 от 33-ма съветници са нови имена! В състава на съвета влязоха хора, които партиите бяха поставили на задни место, но си извовюваха правото с преференции. Надявам се, че са качествени личности. Може да се каже, че този път избирателят посочи състава на местния законодателен орган и разбърка пасианса, подреден от партиите. Феноменален е успехът на Цветислава Димитрова, която на крилете на младостта и все още девствената надежда прескочи високата бариера и се пребори за правото Ловеч да има независим съветник. Фактът не е прецедент, но досега бе постиган с платен или корпоративен вот. Този път е постигнат с експлозивната енергия на младежкия ентусиазъм.
Какво показва анализът? Изборите запазиха квотата на десния сектор на 15 мандата (ГЕРБ и РБ), снижиха броя на съветниците от казанджиевата коалицияна 13 (БСП и ДПС), върнаха представителство от три съветника на националистите („Избор за Ловеч“ и ФНСБ) и промотираха двама съветници, които тепърва ще трябва да афишират страната, на която застават. Познавам голяма част от момчетата и момичетата, които на правиха успешната кампания на Цвети. Част от тях гласуваха за мен на предишните избори. Почти без изключение крайно не одобряват политиката и личността на Казанджиев. Логично е да се предположи, че естественото място на Цвети е сред гласовете на промяната. Изборите родиха и парадокс – лява партия (ОБТ) ще бъде представлявана от дясномислещ човек – Петър Магеланов. Все пак беше кандидат на ДСБ преди четири години и се открояваше с критиките си към Казанджиев. В очакване сме за новини и от него. Гласовете на партиите от управляващата коалиция (ГЕРБ,РБ и ФНСБ) са шестнадесет и са на ръба на мнозинството. А ресурс за попълване има.
Всички тези разсъждения, обаче, са политически и следват презумцията, че мнозинството съветници следват философията на своето политическо представителство. 75% нови хора са възможност, но и заплаха. Защото ако нямат отговорна визия за промяна в развитието на града, а се надяват да заситят лични амбиции, лесно ще бъдат изкушени и „пробити“ от опитен политически играч като Казанджиев. За три мандата е „купил“ доста съветнически души. Тестът ще бъде още в неделя, защото нов общински съвет със стар кукловод не е промяна.
Математиката сочи, че зад реториката срещу Казанджиев стоят на 55% от подадените гласове. Но в Ловеч математиката не винаги работи. Тестът е в неделя. След него ще стане ясно, дали сме сменили мастилото, с което ще се пише историята на Ловеч или Казанджиев е получил нова хартия, върху която да продължи със своите нескончаеми управленски записки.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, политика. Запазване в отметки на връзката.