За кого ще гласувам?


cropped-cropped-10562473_10152645837828537_6599313339459901583_o2.jpg„За кого гласувам“ е въпрос на който всеки има отговор. Често меркантилен и рядко духовен. Животът е тежък и някак неусетно оскотяхме. Лъгани и ограбвяни от десетилетия логично прогонихме идеите и наивната вяра. Приехме убеждението, че политиката е стълба към лично благоденствие, а не път към веобщо добруване. Затова понякота гласуваме с очакване за персонална изгода или злобно отмъщение към системата, която хаби живота ни четири години след четири години, след четири години…
Всеки има своя отговор на въпроса „За кого гласувам?“. Хиляди ще гласуват за този, който им посочи дилър, разменяш най-силното им оръжие в борбата за по-добър живот срещу петдесетачка. Толкова струват мечтите – две каси бира или една свинска плешка. Стотици ще гласуват за Валери и Волен. Няма значение, че не са кандидати нито за ловешки кмет, нито за съветници. Важното е, че им влиза в душицата с крясъците срещу всички маскари. Някои ще гласуват за онзи, който ще ги пази от бежанците. Нява значение, че никакви бежанци не са се запътили към Ловеч, важното е, че спят спокойни, че има един, дето ги пази. Ще има и такива, които ще гласасуват за комшията, приятеля, братовчеда. Може и да не са чували никакви идеи , но ще имат свой човек във властта, който да отвори канал за някоя и друга благинка. Масовият отговор е „Ще гласувам за силните, защото искам да съм с победителя“ или „Ще пусна вот за сегащните, защото се праня добре от статуквото“.
Аз също имам отговор на въпроса и той не се вписва в клишетата. Нямам нужда от предизборна кампания и ден за размисъл. За моя избраник гласувам от години – със слово във блога и с глас в общинския съвет. Ще гласувам за човека от Ловеч – онзи, който живее в „Младост“ или „Червен бряг“, в „Дръстене“ или „Продимчец, в Славяни и Брестово… Той има право да живее по-добре. Да знае за какво се харчат парите му. Да се гордее с историята, символите и настоящето на Ловеч. Да се радва на децата си или поне да ги вижда по-често.
Ще гласувам за моя ученик. Който все още срещам в класната стая, но утре може да замине завинаги. За порасналия ученик, който отдавна напусна Ловеч и не вижда смисъл да си идва. За другия, който реши да си дойде в родния град и се чуди, дали не е сбъркал.
Ще гласувам за младежът. Който ражда децата си тук. Искам да може да ги отглежда в Ловеч. За младежът, който се опитва да прави бизнес и да храни почтено семейство. За младежът, който има надежди и мечти за развитие на този град. Все още не е избягал или не е изгубил носталгията да се върне.
Ще гласувам за смелия и почтения. За човекът, който живее по съвест и не е оплетен в зависимости. Човекът, чиято кауза е Ловеч.
Ще гласувам мажоритарно. Ще използвам преференцията за да изпратя достойния в общинския съвет. Аз избирам личност, която ще държа отговорна за моите мечти и бъдещето на Ловеч.
Аз гласувам за човекът, когото познавам. Защото искам избори на светло и промяна.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Uncategorized и тагнато. Запазване в отметки на връзката.