Човешко писмо към приятели от Езиковата


egУважаеми приятели от Езиковата. Пиша тези редове като част от нашата общност, където надявам се  е и мястото на всеки учител от Езиковата. Дано не привидите в този текст опит да „използвам Езиковата като сцена, от която да се покажа“. Защото поради естеството на работата си аз съм на тази сцена всеки ден. А ако има нещо, което си струва да се показва от нейната сцена – това сте вие. С всичко, което правите за Гого!

Забравете за моето място в политиката. То е временно. Истинското е горе на хълма, при вас. Опитвам се да ви говоря с гласа на учителя. Прочетох писмото ви. Адмирации за честността, дързостта и клетвеното приятелство, с което подавате ръка, когато е попаднал в беда един от нас. Убеден съм, че Григор ще получи помощта, от която има нужда. Ще я получи заради нашата солидарност. Ние сме голяма и силна общност, имаме много приятели и съмешленици. Преди година показаме щедра съпричастност и помогнахме за спасявенето на момче от общността. Ще го направим и сега.

Моля ви, не превръщайте помощта към Гого в трибуна за лицемерната политика. Не позволявайте да купуват доверието ви с партийни пари. Тези пари не трябва да стават индулгенция за демагогията и лъжите, които сте натрупали в душите си. Не допускайте човешката помощ за едно пострадало момче да се превръща в политическа реклама. Защото ще бъде жалко, ако политически партии започнат да размахват в медии или фейсбук документи за благотворителни преводи. Пазете се от това вашите чисти намерения да бъдат въвлечени в политически кампании и предизборно надаване. Не давайте утре да ви гледат с гузните си очи, само защото са изпълнили един човешки дълг.

Вярвайте в човещината, осланяйте се на хората. Защото тези, към които се обръщате са първом хора, после обличат одеждите на разни социални роли. Имат души и могат да страдат с болния. Имат сърца и могат да отделят съчувствие към нуждаещия се. Молете за тяхната човешка помощ, не искайте да парадират с нея. Благотворителността е смирение и обич, състрадание и вяра. Повярвайте в големите сърца около вас, в домовете ви, у приятелите ви, в гърдите на истинските човеци. Те ще бъдат „ангелите“ на Гого!

Ще изправим Григор на крака! Защото сме много, защото сме се клели, защото сме научени да обичаме и никога не предавамеPS. Искрено се надявам това писмо да бъде четено в единствения възможен смисъл. Защото учителят не трябва да мълчи и винаги да гледа в очите своите ученици.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.