Бонусна коледна милостиня за учителя


Цяло лято Бойко Борисов подгряваше учителството с новината, че се увеличават заплатите. Благодетел, който дава без дори да му искат. После в хора се включи министър Танев и вечната леля Янка (Такева). Спорът изглеждаше дребен, 8 или 10% нагоре и обществото зацъка завистливо.  Дори един регионален ПиАр на управляващите написа в мрежата умилително, че тази държава върви на добре, щом учителските заплати нарастват.

Сачо, че сметката била без Владислав Горанов. Увеличенията станаха бонуси, а държавата пак върви на добре, щом освен на пенсионерите готвят добавки и на учителите. Истината е, че една и съща схема не минава два пъти. Бойко Борисов вече я игра през 2013-та, когато пак предизборно обща  8% увеличения, ама за сметка на училищните бюджети, които нямаше как да издържат. Да бъдат увеличени заплатите сега означава в следващия бюджет да бъде предвидено адекватно повишение на стандарта. А както стана ясно тази седмица Горанов няма такова намерение. Та затова бонуси. Предколедни, почти пенсионерски.

todor.tanevЛошото е, че обществото беше подобаващо облъчено за поредната социална неправда  в полза на учителите и за сметка на останалите съсловия. Популизмът работи с проценти, не с реални числа. Всъщност става дума за мизерното увеличение от 45-50 лева. Та за този скромен месечен ръст няма пари.  Ясно е, че учителството може да може да мине и без тези пари. Повтарям, че дори не ги е искало. Но демагогската реторика в стил „ образованието е национален приоритет“ и умилителното съчувствие „ бедни хора не могат да учат децата ни“ ми идват малко в повече. Хайде не сме по-бедни от масовия българин. Достатъчно сме достойни за да си вършим работата и на възрожденски ентусиазъм. Ама престанете да ни развявате като парцаливо знаме, когато наближат избори.

Лошото е, че бързо забравихме достойнството от стачката. Иначе вече да сме реагирали. Срещу обидната злоупотреба с учителското ни име от Борисов, Горанов, Танев и леля Янка.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.

6 Responses to Бонусна коледна милостиня за учителя

 1. Ivaylo Bratoev каза:

  Един много точен, прецизен и истински коментар от колега…Мислим абсолютно еднакво по въпроса с подигравката /поредната/ с труда ни като ваятели на духовността и просветата..Нека всички разбират – на нас не ни нтрябват 45-50 лева увеличение, за бонуси ме е гнус на говоря, на нас -педагозите ни трябва коректно и искрено отношение към трудната и непопулярна дейност, разбиране, а не популизъм, изслушване, а не лозунгови изхвърляния с инфантилно-пубертетски привкус…Между другото ,толкова изтърваха работата господа управляващите, че и тройно да вдигнат възнагражденията към този момент- дълбоко се съмнявам, че тълпи от млади педагози ще се втурнат да практикуват нашата прпофесия…Както вика Криско от Х-фактор „Бъдете живи и здрави!!!!

 2. Да бъдат живи и здрави и от мен ! Браво на Иво Райнов ! Прочел е мислите на хиляди български учители ! Не е ли време за стачка !Не ни трябват закони за да бъдем уважавани,ние сме достойни хора,които са избрали учителството по призвание !

 3. ДОКОГА ЩЕ ТЬРПИТЕ ЛЕЛЯ ВИ ЯНКА,ТАЗИ ВОИНИШКА НЕПРАНА ПАРТЯНКА.

 4. Кой ще се извини на хилядите български учители?

 5. Vania Pukneva каза:

  Браво на магистратите, браво и на финансовия министър, преговори за увеличение на техните заплати има и познайте резултата…. А възрожденецът учител- просто както винаги е последна грижа- дали изобщо е някаква грижа???

 6. Нали работим.Дори и за тези заплати.Я вижте сега бедна България колко пари ще похарчи
  за и около изборите.

Коментари са забранени.