Езиковата е много повече от една крадлива счетоводителка


egСлучвало ми се е много пъти да пиша посред нощ. Но този път наистина не мога да заспя. Никога не ми е било толкова трудно, защото в неприятната  история е преплетена и много лична емоция. Знам, че мнозина очакват моя коментар. Написал съм толкова статии за слънчевите дни на Езиковата. Не мога да мълча и днес, когато са надвиснали облаци. Освен география от години се опитвам да преподавам достойнство. От два дни Езиковата е топновина във всички ловешки медии.Този път не е със спечелени медали и престижни награди. Със срамно престъпление. Училището е възпитателна институция и по дефиниция учи децата на ценности. Боже, какъв урок е тази кражба на повече от 100 хиляди лева, за коя гърмят всички местни и редица национални медии. Оказва се, че в продължение на години, докато аз и моите колеги сме възпитавали на честност и почтеност, счетоводителят на гимназията е ограбвал децата. Защото паричките в бюджета са техния персонален разходен стандарт.

Тъжно е да видя моето училище унижено от язвителни факти. Засрамено от недостойното поведение на бивш служител. Днес десетки хора не питаха, кога ще открием учебната година, а как сме допуснали подобна нагла кражба. Вече ме изгарят обърканите погледи на родителите, които след няколко дни ще доведат децата си за пръв път като ученици на нашата гимназия. Защото няма родител, който да се помирява, когато крадат от детето му.

Тъжно е, че този гаден повод отприщи злост и незаслужени клевети към моята Езикова. Гъста злъч се стеле под постове в различни медии. Злоба и ехидни внушения, които упорито се стремят да сложата ризата на срама върху цялата общност. Затова реших да пиша, заради хилядите мои приятели, с които съм преживял четвърт живот в гимназията. Езиковата е много, много повече от една крадлива счетоводителка. Нашите поводи за гордост са много повече от откраднатите сто хиляди лева. Не посягайте на Езиковата по този недостоен начин. Заради хилядите ученици, които вечно ще бъдат благодарни, че са започнали живота си на хълма, от който е лесно да тръгнеш към всеки връх. Заради стотиците колеги (няко,  от които вече пенсионери) оставили името си във вековната история и спомените на порасналите деца. Те са Езиковата, а не крадливата счетоводителка. Заради децата, които другата седмица за пръв път ще прекрачат прага на гимназията и ще поглъщат заразяващите флуиди на бившите. Те са бъдещето, а не злободневната кримка.

Злобните коментари няма да сринат Езиковата, нито  това ще сторят липсващите липсващите 1000 000 лева. Много качество има горе на хълма – зад чиновете и пред белите дъски! Този капитал струва много пъти по сто хиляди. Грамада  чест и почтеност е натрупана в тази дикисанска обител.  С тонове надхвърля срамната вина на злосторната служителка.

Всичко, което искам от името на моята езиковска общност е истина и справедливост. Нека институциите спрат мълчанието. Защото това мълчание търкаля Езиковата в праха на медийните сензации. Истина и справедливост, това е достатъчно. Езиковата има мисия и не може да губи време в оправдания и вменен срам.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.