Учителят живее за да обича


egПрипомням си този факт почти всяка година, но особено силно, когато изпратя випуск. В края на май мисля, че съм изчерпал любовта до краен предел, но като непресъхващо кладенче сърцето се изпълва с трепетно очакване само два месеца по-късно. Изпратих пет випуска, измина толкова много време, но всяка случайна ме залива с обич и топлота. Учителската професия ми даде неподозирани знания. Научих, че може да имам стотици деца, които да грабнат парченца от сърцето ми, а то да се зарежда с още и още…

Учителството е призвание за влюбени хора. Не, не е професия. Ако е професия то значи просто прехрана и безразличие. Когато е мисия и чувство е истинско призвание. Казват, че от всеки не става учител. Всъщност учител не се става. Това не се учи или култивира. С практика се става преподавател, учителят е закодиран някъде дълбоко в душата. А кодът се отключва с обич. Често си мисля, че при конкурсите за учители липсва най-важния тест – този на любовта към децата. В противен случай порасналите деца нямаше да се гнусят да бъдат учители. Едно от моите някогашни момичета често ми говори за учителите с гъсти негативи. Момиче от тези, които продължавам да обичам толкова, колкото в тийнейджърските и години. И въпреки, че тя винаги вади моята персона пред скоби изпитвам тъга за учителя.

Всяко социално занимание си има своите изкривявания. Стругарите страдат от разширени вени, спортистите от чести травми, шофьорите от дископатия, а учителите от нестихваща привързаност към порасналите пред очите им деца. Трудна за разбиране форма на зависимост.

Преди два месеца изпратих група пораснали хлапета. Поделили поредната порция обич. Като всички, които „отгледах“ за последните двадесет години. Малко преди началото усещам, че започвам да обичам новите. Дори не ги познавам, а вече ги харесвам. Знам ги само по снимки, но вече са ми близки. Моите нови деца през следващите четири години. Героите от поредната порция обич. Боже, как изкривява това учителско поприще и как зарежда с любов.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Учителят живее за да обича

  1. Прекрасно написано! Преди 35 години завършваща ученичка ме попита -дали следващия випуск ще обичам така както тях. Познати емоции-скъпи и незабравими!

Коментари са забранени.