„Биг брадър“ като мехлем за воайорската душевност


image

Воайори сме в душите си. Може би не всички, ама повечето .  Който  не превърта нюзфийда на фейсбук няколко пъти на ден в търсене на клюкини да удари един „escape“ на тази статия. Колко от нас достигат душевен оргазъм като се ровят в живота на другите. Да прочетеш жълтата клюка за нещастна съдба на известен човек е като лек за раненото самочувствие. Да се посмееш на група идиоти, затворени пред панаирджийските камери е утеха,  която те помирява с мизерната реалност на живота. Вчера срещнах анонс на кампания за сваляне на „Биг брадър“ от телевизионния екран. Няколко дни по-рано  Огнян Минчев призоваваше да бойкотираме Нова телевизия заради тази пошла продукция. Енергия всуе. Как ще забраниш на воайора да киризи. То си е живо посегателство върху народопсихологията българска. В 8 вечер българското семейство започва вечерния гастрономически ритуал с няколко ракийки и богата селска салата. Дневната сесия социален бунт, съпътстван от мощно напопържане и хъшовски закани. Съгласете се, че това е най-точното време, за да те поканят да влезеш в абсурдното съжителство на лузъри, социални маргинална, най-обикновени екхибиционисти или някой набеден vip.  Техният объркан живот и неспирарни интриги будят смях и съжаление, но изпускат гнева. Средностатистическият българин разбира, че има хора на далеч по-ниски стъпала в социалната йерархия,  а и богатите също плачат. Фактът успокоява и влива вечерна доза оптимизъм в оскотялата душа.
Какъв е смисълът от забраните и бойкота? Кой точно ще се включи.? Някакъв кръг от погнусени и интелектуално възвисени хора. Вкусът е масова характеристика, като вечерната ракия и салатата.  Като очакването за вечерната порция пийп шоу. Хиляди насядали зад прозорчетата на своите телевизионни екрани очакват да видят разголените  души  на непознати хора. „Биг брадър“ буди погнуса, защото е най-вулгарен, но нима вечерните драматизации на житейски истории не са порция наслада за незадоволената душа на един нравствен воайор.  Историите, които толкова наподобяват съдбата на съседското семейство или на колега от службата. Сякаш надникваш в техния дом за да изпиташ тънкото удоволствие, че те са нещастни, а ти, макар и беден и недоволен,  си поне с усмивка по-щастлив. Най-гледани са пошлите реалити формати, най-четени са жълтите вестници, най-слушана е вулгарната чалга. Това сме българите в масовия случай.  Нека си признаем, че тези, които четем книги, гледаме кино, заради посланията, слушаме музиката на протеста  и губим часове за да морализаторстваме във философски полемики, сме малцинство.  Масовият вкус е „cool“, а ние сме „ out of date“. Сигурен съм, че всеки от нас ще намери кауза за сваляне от националния ефир – „Биг брадър“, шоуто на професор Вучков, петминутките на Волен Сидеров, денонощните порноканали, която всяка кабелрака предлага без какъвто и да е родителски контрол, турските сериали, чалга музиката, циничния рап… Някой ще поискат да бъдат свалени нескончаемите футболни мачове, други досадните политически дискусии, трети „Формула 1“, която провокира самоубийствени имитации по пътищата…
Защо да бойкотирам  „Нова телевизия“. Тя ми е дала великолепните музикални формати „Х фактор“ и „Като две капки вода“, неповторимото интелектуално удоволствие  „Стани богат“, невероятни филмови преживявания и качествена публицистика. Всеки има право на своя личен бойкот. Телевизии много, избираш какво да гледаш. Вкъщи всички бойкотират „Планета“, но не призовавам публично да ме следват. Не гледаме „Биг брадър“, но не бих изтрил от тв листата си „Нова телевизия“. Свободата е в разнообразието. Всеки вкус може да намери своите медийни наслади. Макар да знам, че ракийката и селската салата не си отиват с класическа музика и филм на Де Ниро. Съвременните медии са масови и задоволяват вкусове „конфекция“. Каквито всъщност сме възпитали.
Та пак стигнахме до възпитанието. Днешните медийни потребители са тези, които възпитахме през последните 26 години. С мутрите, с чалгата, с порнографията, със съсипания морал, с подмяната на българските ценности с  тези на шоу бизнеса. Превърнахме хората във воайори, които се наслаждават на чужд живот.Вероятно за да забравят гадостите на собствения. Е, няма да стане с бойкоти и забрани. Възпитание му е майката. Затова вместо да гримасничим погнусени, нека да опитаме  да възпитаме по-различни вкусове. Още отсега защото ще ни е нужно много време за да си върнем онази здрава нравственост, която зарязахме в началото на 90-те.
Апропо, любопитно ми е дали вечерната ракийка и селската салата се услаждаше през осемдесетте, когато националната телевизия не ни предлагаше вечерни пийп сеанси.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.