Държа на лицето си, отзад сме еднакви


10562473_10152645837828537_6599313339459901583_o (1)Всеки има задник, но не всеки има лице. Любимата ми тема за достойнството. Тази вечер ми се наложи отново да преговарям мислите си по нея. Достойнството е в лицето и в сърцето. Лицето, което може да гледа всеки без страх и срам. Сърцето, което няма да позволи позорна сянка върху лицето. Достойнството няма размер. Малките не носят по-скромно достойнство, нито на големите се полага повече. Никой не може да затвори самочувствието ти в кибритена кутийка, защото те вижда малък. Няма толкова големи, пред които да застанеш на колене и да се молиш за уважение. Уважение печелят гордо изправените. Коленичилите получават трохи от съжаление.

Всъщност има толкова много мерки, по които може да премериш ръста си. Затова представата за собственото величие обикновено е измамна и силно хиперболизирана. Когато се скриеш под чадъра на големия, но загубиш лицето си , не ставаш по-голям. Но пък неговата сянката крие лицето. Тогава ти остава само задника – удобно подложен или топло наместен. Всеки може да се подреди, не всеки може да се пребори. Някой изживяват живота си без лице и на колене. Други носят повече инат. Стана ми характер да бъда малък и самотен в идиализма си. Но държа на достойнството си повече от всяко плътско или егоцентрично изкушение. Имам биография, с която се гордея. Искам да имам бъдеще, което няма да засрами биографията. Ситите огладняват, безчестните не стават почтени. Гордите души са бедни, но здрави, прегънатите колене, са близо до трохите, но покрити от мазоли.

Достойнство не се добива според ръста. Понякога малките са исполини по достойнство. Нещо такова се опитвам да преподавам на учениците си. Често. И да ги „храня“ с романтизма на личната чест и човешката почтеност. Не мога да ги уча на качества, ако не живея с тях. Държа на лицето си, там се различаваме. Като задници сме еднакви.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на me. Запазване в отметки на връзката.

One Response to Държа на лицето си, отзад сме еднакви

  1. aman11be каза:

    Г-н Райнов, защо тук има място за коментари, а под „Биг брадър“ – не?

Коментари са забранени.