Ловешката свобода дойде с героизма на хора като Цачо Шишков


220px-TzachoShishkovВ ученическите ми години беше възпитателно да изучаваме живота и примера на героите.  Разбира се всичко беше идеология, а героите бяха с червени звезди в сърцата. Но с техния пример и героизъм ни разказваха история и ни учеха на добродетели, човеколюбие и патриотизъм. После дойдоха времената на дивия индивидуализъм. Героите с червените звезди станаха неудобни и бутафорни. Местата им останаха празни, други не попаднаха в учебните програми, нито пък заеха пиедестала на отзованите патрони на общественото възпитание. Общество без почит към героите е общество без история.

Когато бях малък знаех кои са Христо Кърпачев и Стоян Едрев. Със сигурност знаех повече, отколкото за Тодор Кирков. Но за Цачо Шишков и Васил Колев никой не ни разказваше. Днешните младежи не знаят за Кърпачев и Едрев, но ние продължаваме да не има разкаваме за Шишков и Колев. Ловчанци,  достойни да бъдат истински кумири.

За Цачо Шишков и Васил Колев се сещам неизменно на 22-ри август. Денят на окончателното освобеждение на Ловеч от рурско робство. Свободата никога не е подарена, тя е изстрадана и окървавена. Такава е и ловешката свобода. Един път идва през юли, но турците се завръщат свирепи и отмъстителни. Ловеч дава стотици жертви, улиците са окървавени, но в историята остават имената на изключителни герои. Цачо Шишков и Васил Колев изправят две пушки срещу черкезката конница и в продължение на два часа задържат озверената войска. Загиват в пламъците на подпалената къща, но дават възможност на много ловчанци да избягат и да се спасят от сигурна смърт. Цачо Шишко е сред най-уважаваните местни хора, член на местния межлис. Със сигурност е щял да остане невредим. Но се жертва в името на своите съграждани и Ловеч. Така идва свободата с героизъм и саможертва.

Цачо Шишков е истински пример. За патриотизъм, свободолюбие и безгранична обич към хората. Герой, който със своята саможертвата  пише историята. Толкова малко е нужно, просто да прочетем написаните с кръв страници. Поне от време на време. И да учим децата си с примера на ловешките герои. А в дни като днешния да полижм цвете на лобния камък край именуваната на героя днес улица.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.