Докато нашият кмет се хвали с грамоти, белоградчишкият показва постижения


posetitelski_center_belogradchik_1_15391С изненада научих, че кметът на Белоградчик няма никаква грамота. Мислех си, че подобно на нашия всички щедро ги даряват. Защото е странно да си направил същото, ама да не си получил поне една грамотица. Явно е, че за отличия само дела не стигат, нужно е и лоби. Ще кажете, че няма как кметът на едно малко и страдащо от бедност градче да е сторил същото като градоначалника на един областен град. И ще сбъркате, защото резултатът не зависи от мащаба на града, а от капацитета на администрацията.

20150807_130413Хайде да помислим с какви точно чутовни дела се хвали нашият градоначалник. Например с неспирните си инвазии в Ловешката крепост. Наскоро постави беседка върху средновековната църква, та да може театрално да бракосъчетава мераклии. Е, интелектуалният размах в Белоградчик не стига до гения да похлупиш руини, но пък тамошният кмет отдавна практикува сватбеното шоу между стените на „Калето“. Като си помисля какво перчене падна с нашия спектакъл със звук и светлина. Странно, но Белоградчик има същото развлечение и тамошните са се сетили също да го презентират на стените на крепостта. Само, че за целта са построили посетителски център срещу „Калето“ с голяма у добно трибуна, та да могат зрителите да гледат спокйно спектакъла. А нашите пристъпят некомфортно от крак на крак . Е, нямат нов музей на водата, но също са спечелили атракционно влакче, което прилича на сродна доша на нашето, както по външен дизайн, така и по слабия интерес, който провокира сред туристите. Със сигурност нашият кмет има гордост в повече от белоградчишкия си колега – уникалната сцена в реката. Но пък Белоградчик няма река, иначе можеше да се възпламени и по тази ловешката иновация. Край малкия град, обаче, наскоро отвориха за посетители  красивата пещера „Венеца“, напълно благоустроена, обезопасена,  с голям паркинг и посетителски център. За разлика от нашата Деветашка пещера, която е далеч от тези удобства, но събира алчно пари, изтичащи в неясни джобове. Не съм сигурен, дали ловешкият  кмет получи грамота, затова че за 9 милиона лева успя да асфалтира един булевард и да реконструира пешеходна алея като  изтърпи за тези си деяния санкция от близо милион лева, които още се чуди откъде да покрие. Колегата му от Белоградчик е успял за същото време да асфалтира почти всички улици, да реконструира не по-малко дълга пешеходна алея, водеща към местния природо-научен музей и да опаше с парапети, стълби и наблюдателни площадки Белоградчишките скали. Всичко това за по-малко пари, без грамота, но и без финансова санкция. Сред отличените усилия  на ловешкия кмет е санирането на няколко училища, детска градина и строителството на няколко социални услуги. В Белоградчик този процес е приключил отдавна – всички учебни и детски заведения са реконструирани и санирани, извършена е голяма модернизация на дома за деца. В момента върви мащабен ремонт на белоградчишкото  читалище – с пълно преоборузване на кино и театралната зала, цялостно топлоизолиране и подмяна на дограмата. В Лвчанското читалище се случи само последното.

20150807_124536Има, обаче, и една екстра, с която белоградчишкия кмет направо матира ловешкия колега. Изграждането на супер модерна и масово достъпна спортна база. До дни ще бъде открита многофункционална зала с игрище, пригодено за баскетбол, войлейбол и хандбал, съвременна настилка, многолуксово осветление и комфортни трибуни. В съседство е готов за експлоатация балон с игрище за същите спортове и  открита трибуна. Все още се работи по ремонта на стадиона, който ще бъде с покрити трибуни, осветление и нов терен. Помощните игрища към стадиона вече са завършени. Всичко това за относително скромната сума от 4,5 млн. лева. Няма допирателна за сравнение, защото нашият кмет на практика хариза стадиона на футболния клуб, допусна спортната зала да достигне опасно за провеждане на състезания състояние и остави ловешкото гражданство без адекватна база за масов спорт.

20150807_124135Ако теглим чертата ще разберем, че един десет пъти по-малък град се справя няколко пъти по-успешно с привличането на средства за своите нужди, а тамошният кмет ги харчи далеч по-конкурентно и видимо от ловешкия колега. И след всичко това единият се перчи с грамоти, а другият не е получил дори едно отличие. Не става само с дела, нужни са и свои хора, които демагогски да ти дават отличия за неща, които са свършили много от кметовете в българските населени места.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.