Бедни ми Люпко, що ти трябваше да си прекъсваш черногорската почивка


lupko_glava-600x380Люпко Петрович си тръгна след само три кръга. Историята помни едва още един такъв прецедент – Драголюб Беклевац. Само, че има много разлики. Люпко е световно име, Беклевац бе анонимник. Люпко си тръгна сам, Беклевац бе уволнен. Поне според официалната версия на клуба. Люпко постави цел шампион, Беклевац разгвени ръководството с намерението в първото си елитно участие Литекс да гони място в шестицата. И двамата не загубиха мач, но Люпко оставя Литекс първи, а през далечната 1997-ма година ловешкия тим бе изостанал след гранда Левски и ЦСКА.

Литекс е започвал девет пъти шампионата без загуба в първите три кръга, но никога срещу шампиона (Лудогорец), гранд (Левски) и актуалния водач в групата (Монтана).  Никога треньор извадил Литекс от очевадна криза не е оставал в града под „Стратеш“ само месец. Както и да го гледаш няма никакви причини за смяната на Люпко. А да, досадните семейни проблеми, който самият Люпко нарече в радиоинтервю „малки“. За малки проблеми никой не си тръгва. Още повече, че този човек бе пътувал 14 часа от Черна гора до България, щом чул офертата на Гриша Ганчев. Бога ми кой пътува изнурително повече от половин денонощие за да води отбор някакви си три кръга. Чета, че така били се разбрали, ама си мисля, че за толкова малък ангажимент Люпко дори не би запалил джипа.

Преди месец Люпко се кълнеше, че на сърцето му има само три отбора, а един от тях е българският Литекс. Дано след този трети кръг в сърцето му не са останали два и то сръбски.  Гледах мача с Монтана зад Люпко. Гореше в играта, емоционално р еагираше на всяка ситуация, гневно хвърляше бутилката с минерана вода след всеки пропуск. Въобще не приличаше на човек, който се кани да си ходи след два дни по семейни причини. Още в първия кръг си изпроси изгонване, защото пак се вживяваше в мача. Би ли го правил човек, дошъл да се поупражнява за няколко кръга?

Люпко е световно име и е неуместно да си тръгне още след третия мач. Дори треньори от значително по-нисък ранг като Джамбазки изкараха няколко пъти повече мачове. Голебият сърбин  остава в историята с единствения пробив на Литекс в евротурнири и с победен финал за купата на България срещу гранд на софийски терен. Люпко извади само за три кръга отбора от дупката, в която го натика набеден специалист като Балъков. Последният бе търпян цяла година подобно на други псевдоспециалисти като Мъри или Шум.

Люпко си тръгна мистериозно. Поредната оранжева мистерия за това лято. Дали е за добро ще разберем тепърва. Засега стискаме палци на Лауренцио Регекамф. Помним го с добро като футболист, надяваме се да добавим сходни спомени и от треньорския му дебют в Ловеч.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Литекс, Ловеч. Запазване в отметки на връзката.