Притча за стария градинар и новите илюзии


Gardening

Gardening

В едно селце дошло време да си избират градинар. Той бил важна фигура. Грижел се за селските цветарници, подрязвал чемширите, инспектирал кестеновите гори в  парка и плачещите върби край реката, прочиствал люляка на близкия рът. В селцето било традиция да си избират градинар на определен брой години. В уречения ден и час се явили трима мераклии. Един от тях бил старият градинар, на който поверявали задачите на местен грижовник вече няколко пъти. Напоследък се чувал ропот, че не си върши  както трябва работата. застоявал се повечко при червените лалета, пренебрегвал жълтите гербери  и почти не поливал саксиите със сини теменужки. Шушукало се, че отделя  много внимание на новата си страст да засажда кадънки, някъде между червените лалета и жълтите гербери. Изоставил върбите, които нахълтали и превзели коритото на рекичката, а занемарените чемшири обезформили красивите фигури, заради които идвали да се любуват другоселци.

Събрало се общоселското събрание в кръчмата на бай Колю. Напълнили всички маси и поръчали по ракийка за сметка на кандидат-градинарите.Зад пангара на бай Колю насядали кандидатите. Освен стария градинар се цанили още госпожа Надежда и Спиро-щурмовака. И двамата били добре познати. През последните години госпожа Надежда трупала познания и опит в най-големия градинарски екип по тези географски ширини. Спиро носел прозвището си от адета да щурмува различни зацветявания в селото и после да ги препикава.

Селяните сладко посръбвали от ракийката и петимно чакали анонса на мераклиите.Пръв  станал старият градинар и изненадващо извадил картина изпод пангара. Ахнали селяните. Гледат нарисувано вековното мостче, под него река блести на слънце, от нахалните върби няма и помен. Край мостчето красиво разноцветие. Скочила гнвно госпожа Надежда и заявила, че тази картина не е нарисувана от стария градинар. Току свършила с изявлението и Спиро започнал да бие с юмрук по пангара и да вика „Лъжат и двамата мама им стара“.

Напълнили таблата с ракийка и раздали повторно на избирателната колегия.  Едва заглъхнали тостовете и стария градинар извадил нова картина. На нея селянита трудно разпознали, че на мястото на овехтялата детска площадка е нарисуван пъстър килим от непознати растителни видове. Опитният градинар съвсем опулил очите на селското събрание като казал, че планира да направи голям музей-градина на мястото на бившето детско игралище. Госпожа Надежда не се стърпяла и с емоционален тон призовала селяните да не нярват на фалшификатите на този самозванец. Спиро вече биел с два юмрука по пангара и трудно надвикал шумната аудитория, като от възгласите му се разпознавали само думите „лъжат“,“ да им препипакая“ и „китките“.

Бай Колю разпределил трета табла с ракийки по масите. По повечето вече шумно обсъждали анонсите, някъде подели песен, а на масата в ъгъла се хванали гуша за гуши и размахали пестници във въздуха. Но всички като по сигнал утихнали, когато стария градинар извадил трета картина. Макар и с премрежени погледи селските гласоподаватели различили площадчето пред селсъвета. Чистичко, с нови цветни лехи и чешмица за утоляване на лятната жажда. Дали от ракията, но някой зпочнали да твърдят, че дори усещат мириса на цветята от картината. Докато най-убедените правели опит да смъркат въображаемия аромат, госпожа Надежда се опитвала да  надвика шумната колегия и  с почти умолителен тон да я съветва да мисли трезво и да отхвърли решително фалшивите обещания на този имитатор. Спиро бил вече горе на пангара и като скачал с двата крака въз него  крещял, но никой не чувал, че пак с нещо споменавал мамата на опенентите.

Разнесли четвъртата ракия. Като я гаврътнали част от гласовете нападали немощни  кой върху масата, кой под нея. Най-издръжливите дочакали сюблимния момент да гласоподават за нов градинар. Един по един начерпените селяци отивали в реструма на кръчмето и на предварително поставена дъска записвали с бял тебешир избора си. Някъде около полунощ бай Колю в качеството си на местна избирателна комисия влезнал в стаичката за гласоподаване и изброил резултатите. Малко по подир се върнал поизкашлял се, поразвикал се и когато разбрал, че никой не го слуша счупил две бутилки в пангара. Отзвукът бил минимален, но бай Колю бил длъжен да обяви резултатите. Напъчил се важно и с тържествен тон съобщил, че най-много пъти бил изписан стария градинар. Госпожата го следвала, макар че някой от попрепилите гласоподаватели били дали гласа си за „старата надежда“. За утеха споменал, че срещнал и нкой и друг порив,  именуван „Спиро – градинар“. Повечето гласоподали така и не чули името на следващия градинар, но с пълни души  чукали чаши за неговото здраве. Новият градинар със старата биография станал, поклонил се и като видял, че никой не го е еня за неговата победа бързо излязал и се хванал за лейката. Както се казва обещаните картинки се изпълняват без отлагане. Очевидци казват, че първите пръски живителна вода новоизбраният стар градинар посветил на червените лалета и близките кадънки. Госпожа Надежда, силно разстроена, видяла единствения местен интелигент, именуван с древноримско име,  да напуска лакътушейки кръчмето и болно попитала „ И ти ли Бруте, избра новите лъжи на стария лъжец?“. Макар езикът му да бил надебелял от ракийките и изборния адренали местния Брут зафелкал убедително „Той предлага разцъфнали илюзии, ти ни предлагаш непокълнали надежди“. После се строполил пред входа на местната агора и казват спал до сутринта. Госпожа Надежда прескочила продажната интелигенция,  набрала сноп жълти цветя и запрашила да трупа още опит в екипа на най-добрите градинари по тези географски ширини. Когато всичко в кръчмата утихнало Спиро се огледал осторожно  и с типичния си щурмхукнал към ралчините цветни лехи и ги  запрепикавал по списък . Не подминал лалета, герберите, кадънките, че и саксиите със сини теменужки.

Така ми разказаха историята. Други твърдяха, че има съвсем различна развръзка. Обещавам като я науча ще я разкажа и на вас.

Всяко припознаване от реални лица е плод на изнервеното им въображение.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество. Запазване в отметки на връзката.