Само малки сърца могат да ползват децата с увреждания в примамка за европейски пари


domdecalovech207154Преди седмица с Павлин Иванов посетихме Центъра за настяване от семеен тип  в квартал „Младост“. Нова сграда с инвестиция по  европейската програма „Човешки ресурси“ , нова услуга по проект  „Нови възможности за деца и младежи с увреждания в община Ловеч  чрез предоставяне на социални услуги от резидентен тип“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Жилището е открито  през миналата година с подобащ медиен шум и преекспонирана гордост.

Въпреки, че помня добре анонсите, разлитвам медийните публикации и си припомням, че „жилищата ще осигурят на децата условия максимално близки до семейна среда“. Още на входа съм разколебан. Портата е заключена с катинар и трябва да позвъним за да ни отворят. Силно ме притеснява факта, че деца живеят заключени като в клетка. Социалните работници ни обясняват, че някой от децата са с тежки умствени проблеми  и рискуват да ги изгубят, ако е отключено. Тук си спомням съпротивата, която оказаха хората от съседните блокове срещу строителството на центъра. Въпреки техните подписки сградата бе изградена, но както виждам намерен е удовлетворителен модус вивенди и центърът съжителства безконфликтно с хората от квартала. Въпреки това ме натъжава участта на деца, обречени за живеят заключени зад телена ограда (по-късно става ясно, че голямата част от децата въобще не излизит, само три учат). Заключената ограда съвсем не пречи живущите наоколо да знаят за битовите проблеми на центъра. Всъщност точно техен сигнал провокира нашето посещение.

domdecalovech207158Около година след пускането в експлоатация сградата е в недопустимо състояние. Влагата е проникнала на много места, мазилката е надигната, а на места дори паднала. Мирише на мухъл. Нямам идея, дали при поставянето вратите са били стабилизирани, но сега са изкъртени, между касите и стената зеят огромни дупки,  през които може да се провре ръка. Някой от вратите се клатят и трябва да ги подпират за да не паднат. Безсмислено е да обяснявам колко е опасно за децата. Теракотът е поставен очевидно некачествено, на много места е разхлопан, а някой плочки дори се вадят. Още по стряскащо е, че това се търпи в сграда, където част от децата са със сериозни двигателни проблеми. Посещаваме центъра след последния порой. Разказват ни, че от тавана е капало доста по време на дъжда. Макар, че вниманието ми е приковано най-вече от строителните безобразия, не пропускам да забележа и интериора на стаите, в които живеят децата. Представете си дълга, зле осветена стая, в давата на края , на която има две легла. Това е почти цялата мебелировка. Потискащо празна и сива стая, която би депресирала и здрав човек. Но да приемем, че това е европейския стандарт, който е спазен пунктуално при оборудването на помещенията.

domdecalovech2071511За една година последствията от строителната немърливост са очевидни. Ако бездействието продължава само след време ще започнат да падат врати и мазилка, а пълзящата влага ще докара на децата допълнителни здравословни проблеми. Състоянието на Центъра за настанявене от семеен тип в квартал „Младост“ буди редица въпроси. Центърът е открит през февруари предходната година и все още е в срока на задължителната гаранция от фирмата изпълнител. Тъй като приемам, че ресорно отговорните в общинската администрация не са запознати с проблема, обявявам тази статия за сигнал. Още днес официално оформено питене ще бъде внесено в деловодството на Община Ловеч. Моята статия идва около седмица след подобен коментар на Павлин Иванов. Но тъй като имам съмнения, че все още не  са взети някакви мерки ще се възползвам от правомощията си на общински съветник за да сезиран господин Пламен Петков, заместник-кмет ресорно отговорен за социалните дейности и госпожа Пенка Николова, заместник-кмет, ресорно отговорен за устройство на територията и бивш директор на дирекция „Проекти и програми“ по времето на пускане на сградата. Надявам се на ангажираност и от третия заместник-кмет, чийто близък родственик бе нает възмездно с управленски функции при изпълнението на този проект. Въпрос на управленска компетентност е местната даминистрация да потърси незабавна отговорност на строителя и да изиска привеждане на сградата в пълно съответствие със строителните стандарти. Призовавам и Комисията по здравеопазване и социални дейности да извърши теренен оглед на всички центрове за социални уклуги в общината и в случай на необходимост да поиска привеждането им в състояние, адекватно за целите на предоставяните услуги.

Проблемът има и морална страна. Ловешка община е национален първенец в предоставяне на социални услуги. За тяхното реализиране са усвоени не малко средства по европейски програми. Остана съмнението, че децата с увреждания, хората с нещастна съдба се използват за привличане на средства, а качеството на социалната услуга и грижата за тяхната битова среда се неглежира.

Да се грижат за хора с нещастна съдба могат само големите сърца. Тези с малките виждат единствено  парите!

PS Смятам да отговарям за дейността си като общински съветник по този начин – с конкретни действия и сигнали, които да достигат и до най-високите инстанции. Епистоларния спор в коментари пълни очите със шоу, но не решава ничии проблеми.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч, Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.