След Тишо Стоев остават спомените и легендата


61877_142455652466218_5202945_nТишо Стоев е познат на поколения. Духовит математик и очарователен човек. След  ден Езиковата само ще си спомня за Тишо. След  дълъг и всеотдаен път в полза на децата и училищната математика Тишо се оттегля.

С Тишо губя частица от детството си. Моят първи училищен директор още от детските години. Неговият подпис стои върху дипломата ми за средно образование. Човекът, който водеше балното шествие на моя випуск през далечната 1985-та година (тогава в СОУ „Христо Кърпачев“). Директорът, който беше повече от симпатичен на учениците. Сигурно, защото излъчваше доброта.

Съдбата ме срещна отново с него години по-късно, вече в Езиковата. След 1994-та с Тихомир Стоев се оказахме колеги за цели двадесет и една години. В началото респектът ме държеше на разстояние. Но Тишо е човек, който руши бариери. Още в първите години съдбата съвсем преплете ежедневието ни. Бяхме класни в един и същи випуск, а и се случи да преподавам на неговите ученици. Та покрай тях общувахме доста.

Всъщност Тишо беше неизменен любимец на учениците. Което за математик звучи почти като оксиморон. Неговият благ характер, пословична отзивчивост и стеремеж винаги да застане в полза на децата го правеха истински харизматичен. Спомням си една година се оказа в журито на традиционния езиковски фестивал. Споменаването на името му предизвика истинска експлозия и трудно утихващи скандирания „Тишо Стоев“.

Тишо се случи учител и на моята дъщеря и част от симпатията е споделена от нея и съучениците и. Всички те си спомнят един учител, който се опитва да ги учи на математика като им помага вместо да ги обезсърчава, като ги поощрява вместо да ги отвращава. Тихомир Стоев пишеше много оглични оценки, нещо непривично за математиката. Сигурно  чест от тях са били незаслужени. Но той имаше една максима, че не бва да пречим и спираме децата в техния път към мечтите. Вярвам мнозина са благодарни точно, защото не прекърши мечтите им.

За двадесет и една години не чух този човек да повишава тон, да се спречка с колега, да нагруби ученик. Истински образец за почтеност и отговорност. Винаги толерантен, неизменно разбиращ. Приемаше несправедливостите с достойнство и усмивката на един благороден човек. Не запомних нито случай, в който да търси оправдание за някаква несполука в обстоятелствата или други персони. Винаги коригираше първо себе си.

Честно казано присъствието на Тишо ще ми липсва. Разказите за уикенда в Старо село, дискусиите за автомобили или езиковите консултации по английска граматика и правоговор, страстното му хоби от последните години. Дори само релакса на десетте минутки междучасие с благия и успокояващ тон на Тишо.

Спомням си, че когато завършваше един от неговите класове, абитуриенската група нахълта в двора на училището с мощни скандиране „Tisho Stoev rules”.  Да, ще липсват правилата на този човек, уникални като неговата личност. Макар, че вероятно ще останат завинаги част от легендата и от флоклора. Защото горе на хълма Тишо няма да бъде забравен!

Бъди здрав, учителю!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.