ЦСКА застана на страната на морала, а хиените започнаха да вият гладно


256x216Преди няколко дни писах статия, в която изразих личното си мнение, че съвместен проект на Васил Божков и Гриша Ганчев за спасяване на ЦСКА чрез Литекс би означавал потъпкване на морала и закона. И още куп лоши рецидиви, които дават основание нормалният свят да приема България за територия, контролирана от непочтени помисли и действия.

Снощи Божков  официално обяви, че отказва да поеме по този път. Обяви възраждане на клуба и старт от „А“ областна (окръжна) група.  Мдичко това в „името на морала и закона“. Дори някой да припознае прикрити помисли, не може да се отрече, че точно това е пътят, който следва морала и закона. Приветвах това решение като едно от най-достойните в българския футбол и ясен знак, че идва края на прехода и в най-популярния спорт. Защото футболът през десетилетията на прехода беше витрина на мръсните и бандитски нрави, обсебили българското общество. Беше време, когато СИК и ВИС печелеха титли, а бизнесмени със спорно минало оглавяваха клубове и изпълкома на Футболния съюз. Време на безогледно уреждане на мачове, бити съдии, отвличани футболсти, небивала корупция. Футболът бе анонимна зона за закона, перачница за мръсни пари и скривалищи за черни каси. Тогава можеше да преместиш, когато си поискаш отбор от Стара Загора в Галата или от Кюстендил в Пловдив. Можеше да трупаш дългове без всякакви санкции. За правила  и отнети лицензи се говори от години, но постоянно се намираха вратички за компромиса. Трябваше УЕФА да удари по масата за да стигне ехото в нашия футболен съюз. ЦСКА  е изправен пред само две възможности – да приеме европейския модел на подение, затваряйки страницата на беззаконието или продължи да заобикаля правилата и да подритва морала. Е, Божков избра първото. Няма значение как  е стигнал до решението. Важното е, че една от спорните фигури в българския футбол каза „стига“. Ако проектът на Божков бъде осъществен  ще се случат ред положителни последствия. На първо място примерът на такова голямо име като ЦСКА определя единствената възможна посока. Времето на компромиси свърши и от тук нататък всеки докоснал фалита ще мине по пътя на червения гранд. Второ ЦСКА ще се пречисти. Никой няма да може да обвини бившите армейци, че са политическо творение на едно отминало време или мимикрия на клуб, с чийто лиценз са оцелели. Нямам съмнения, че ЦСКА ще се върне в елита като морален победител и с чисто име, зад което ще застанат още повече искрени привърженици. Не на последно място родният футбол ще добие ново чувство на справедливост, защото ще стане ясно, че няма малки и големи, любимци и отритнати. Правилата и законът ще бъдат еднакви за всички.

И вместо общността да избухне в уважителни аплодисменти чувам вой на ранени хиени. Фенове, подстрекавани от куп хора, неразбиращи точно горните аргументи,  започнаха да се замерят с декларации и интервюта. Трескаво  се тиражират нови и нови варианти. Пак на дневен ред е някоя „приемна майка“ да измъти новото ЦСКА. Пак Литекс или може би „Локомотив“ Мездра. Без значение, че това няма да е ЦСКА, а Литекс  или Локо, но наметнал червена фланелка. Това ще е пореден изкуствен проект, ловко излъгал правилата, но тежко наритал морала. Лесно е да манипулираш феновете, те са толкова уязвими в любовта си. Никой от подстрекателите не еа води от любов, а от мотивиращото очакване да придобие на безценица марка и бази. Вижте само Инджов. До преди седмица  той и Манджуков  щяха да поемат издръжката на ЦСКА от „А“ окръжна. Днес твърди, че ЦСКА не трябва да напуска елитната група. И открехва завесата, заявявайки, че има няколко нови дружество и едно от тях трябва да вземе от министър Кралев базите! Вече никой не е наясно колко хиени обикалят около леглото на смъртника. Но ясно чуваме, че всички вият гладно.

Бедни ми ЦСКА…

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на спорт. Запазване в отметки на връзката.