Още едно празнично хоро под Стратеш


horopodstratesh60615113За празник са нужни първо душа и сърце, пък после пари. Вчера няколкостотин любители на българското хоро изпълниха улиците на Ловеч с пъстрота, усмивки и настроение. С всяка следваща година инициативата на читалище „Зорница“ „Хоро под Стратеш“ събира все повече ентусиасти. За мен бе истинско усоволствие да видя толкова много хора от всякакви възрасти, събрани от любовта си към българския танц. Докато гледах дефилето на фолклорните формации през вчерашния следобед, градусът на настроението ми нарастна доста над атмосфрените нива. Красивите костюми наситиха очите ми, а радостта на хората препълни душата ми с наслада и удоволствие.

horopodstratesh6061518Събота след пладне Ловеч е празен като при евакуация. Вчера в очакване на хороигралците „Вароша“ беше многолюдна и шумна.  Препълнени бяха и централните части, където часове преди събитието се разхождаха групи от цветно пременени гости на града. Стотици аплодипаха дефилето и вихрените танци на клубовете. Шумни, ведри и засмени танцьорите увлякоха в празничното настроение  всички зрители, излезли да се насладят на техните игрови умения.

horopodstratesh6061554„Хоро под Стратеш“ е една от културните инициативи, предложени от културни институции и читалища през последните години. Благодарение на гражданската креативност  културния календар на града бе обагатен с нови прояви, които несъмнено превръщат Ловеч  във фокус на национален интерес и арт точка на картата на страната. С мои приятели често си говорим, че това което би превърнало Ловеч в интересна и желана туристическа дестинация са културните прояви и значимите събития. Радващо е , че читалище „Зорница“ показва на власт и граждани как се прави. Сигурен съм, че „Хоро под Стратеи“ има потенциал да се превърне в значима нациолна проява, защо не и фестивал. Вярвам, че примерът на хороигралците ще бъде заразителен и с времето ще наситим календара с културни събития, които да събират хора от всички краища, че и от други страни. Истинският празник има нужда от душа и не хленчи за пари. Вчерашното хоро беше точно такъв човешки, весел и вдъхновяващ празник. Колкото повече такива прояви, толкова повече живот, глъч и многолюдие в Ловеч. Празниците пълнят града и го правят интересен. Това е един от начините да се противопоставим на упадъка.

horopodstratesh6061595Адмирации за читалище „Зорница“, което организира и подари още един празник на Ловеч. Въпреки неадекватното отношение на местната власт, наумила си да прогони читалището от Младежкия дом. Е, както се казва въпрос на приоритети – едни обичат града си, други само себе си.

Всички снимки са на Павлин Иванов

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.