Лафката отвори още преди години


11377339_10204106166397027_6646680684799246055_n-300x243Lafka се появи и в Ловеч. Най-накрая и почти неочаквано, някъде на гарата. Една шарена бутка се превърна в детонатор за популистки експлозии и менторско поведение. И вълна от площаден героизъм в стил „ No pasaran”.  Всъщност помните ли какво е „Лафка“? От една страна франчайзинг търговска верига, която създава монопол в разпространението на вестници. Това, обаче, не е основание за обществени протести. Тя е заплаха, ама само за малките разпространители на печатни издания. От друга страна зад нея стоят пипалата на Делян Пеевски и неговия експриятел Цветан Василев. Ето тук е заровено зловонното ла**о. Само, че си спомням лятото на 2013-та, когато България се тресеше от протести точно срещу наглеците Пеевски и Василев. Онези дни поставиха разграничителната линия между страхливците и гражданите, между морала и продажните души. Тогава в смирения Ловеч протестираха шепа граждани под прозорците на кмет и областен управител. Познавам поименно всички, които се осмелиха да възстанат срещу Пеевски и Василев тогава. Познавам и онези, които слугуваха на контролираното от тях правителство. Днес същите се правят на моралисти и ни считата за идиоти с къса памет.

Lafka е бранд на наглата корупция и зависимита власт, оглозгала морала. Само, че ловешката лафка не е отваря тези дни, тя продава мерзост и политическа мръсотия вече дванадесет години. Защото какво, ако не „Лафка“ е практиката властта да купува съвести, раздавайки, общински постове на роднини, евтини концесии и тлъсти заплати  в общински фирми срещу марионетна подкрепа в общинския съвет. Сред купените съвести е един днешен площаден бунтар, сред сценаристите на сделките е вчерашен фейсбук протестър.

Какво, ако не „Лафка“ е политиката на един градоначалник да обсипва с почести, привилегии, награди свои приятели и спонсори и да брани щенията на приближени мошеници в ущърб на обществения интерес? Срещу тази „Лафка“ не чух гласовете на вчерашните кресльовци.

Ако „Лафка“ е едно от задушаващите пипала на ДПС, лафката ни е полазила много преди да се появи нейната жалка бутка, с килимчето опънато от Казанджиев пред Хасан и компания, с шокиращата упоритост марионетните съветници на кмета да пълнят общински бордове с ДПС активисти. Нима не е „Лафка“ безкруполният ортаклък между един псевдоморалист  и подставените резиденти на най-мафиотското крило на ДПС?

“Lаfka” е просто бутка и удобен повод да запашеш чифте пищови на изцапания задник.  Хората, които отвориха местната „Лафка“ и продаваха години наред мерзост днес крещят за възмездие и морал. И забравят, че новата Lafka, може и да не отвори, но край тяхната „Лафка“ вони от години.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.