Я, пак продали матурите!


zx450y250_2537283Матурите се превръщат в шизофрения. Вчера с колеги лепихме ленти с печати на всички прозорци от първия етаж на моето училище. Такива са инструкциите. Да не би да влезе някой злосторник и да остави готовите отговори под чиновете на зрелостниците. Или в тоалетната, където често услужливи помагачи доставят спасителната информация. Само който не е участвал в организацията на матури не знае, че се разиграва сюжет, достоен за студио Х. Квестори като постови пред училищните сгради, в коридорите и изпитните зали, включени камери, двойно засекретяване, полицейски ескорт за зрелостните работи… Усилия всуе, защото отговорите не идват през запечатаните прозорци, не се промъкват край зорките квестори. Отговорите пристигат инкогнито, неуловими в новите технологии. Живеем в модерен свят, който предлага всякакви IT устройства – от безумно скъпи до масово достъпни. Днес всеки тийнейджър притежава умно телефонче, което е в състояние да получи всякакъв вид информация. Знам, че квесторите събират телефоните на зрелостниците. Любопитен съм, колко от тях са били клас „смарт“. Обзалагам се, че повечето са били допотопни устройства, залезли преди 3-4 години. От друга страна телефоните вече са толкова евтини, че всеки може да разполага с 2-3 или колкото е нужно. А любезните мобилни оператори доставят 3G данни на смешно ниска цена. Е, значи всеки зрелостник разполага с безценния жокер „обади се на приятел“. Или по-скоро намери си приятел, който да ти се обади, когато получи въпросите и обработи отговорите. Уверявам ви въпросите могат да пристигнат отвсякъде, защото след отключването вариантът на зрелостен изпит е достъпен за всяко едно от стотиците училища, провеждащи матура по БЕЛ. Само с едно сендване изпитните материали могат да стигнат до всеки в безкрая на интернет комуникациите.
Нарисувах ви проста схема. Толкова просто, че БТВ за втора година си купи отговори. Пак окъпаха министерството, то пак се оправдава и сипе заплахи. Недопустимо е журналисти да те сготвят два пъти. Сега за всички е ясно, че министерството, нито е извадило поуки, нито е взело мерки след скандала от миналата година. За да бъде абсурдът пълен неизвестен шегаджия прави профил на Яворов вечерта преди изпита и пожелава успех от негово име. После разказва, че го направил, защото имал ден по-рано информация за вече изтеглената тема. Мирише на далавера и корупция, а министерството се оправдава, че това е едва ли не е конспирация за да се нагнетява напрежението около изпита. Няма никакво значение, дали твърденията на мнимия Яворов са манипулация, ефектът е постигнат. Матурата е дискредитирана, а общественото мнение е убедено, че безкрупулни чиновници търгуват със знанията на децата.
Да ви кажа честно смъртта на почтения изпит е предизвестена. Не можем да се справим с могъщите технологии, нито с покварените души на купувачите и продавачите на „знания“. Някой ще каже, че новите технологии позволяват и заглушаване или потискане на комуникациите в районите на училищата. Сигурно, но това изисква пари и предварителна досетливост. Явно е, че ни чака дълъг процес на оздравително превъзпитаване на училищните и обществените ценности, така че преписването и подсказването да се превърнат в морално неприемливи. Наивно, нали? Ако е така наздраве за тарикатите и техните помагачи. И жалко за наивниците, които запечтват прозорците преди изпита. Порокът не влиза от тях.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.