Когато общността се напука


egНе вярвах, че ще стигнем дотук. Някой в общността да предложи да сложим край на фестивалите в Езиковата. Още по-малко съм вярвал, че ще намери поддръжници. Достатъчно много. Приех го лично. Този фестивал беше част от времето, емоциите и учителското ми призвание. Сигурно съм наивник, но вярвам, че има уроци извън книгите. Затова се опитвам да преподавам не само с думи, но и с присъствие, съпричастност и човешка подкрепа. Бях част и от миналогодишния фестивал и присъствах на предния, по-предния, още по-предния… Та чак до първия който помня.  Най-лесно е да закрием фестивала , най-смислено да го възпитаваме.

Днес  чух колега да казва, че сме изкопали пропаст  между нас и децата ни. Нашите минути на заедност вече са само учебните часове. Общност не се създава в класните стаи, а в неформалните отношения извън тях. И когато делим традициите на нещо тяхно и нещо наше, дълбаем пукнатина в общността. Пак днес ме питаха защо допускаме посегателство върху традициите, как  позволяваме на безнаказаните терминатори да стигнат края и да изсипят цялата си разрушителна злоба върху граденото от стотици хора? Ами защото…

Душите са подгизнали в безразличие, сърцата са обвити в страх, коленете се подвиват в подчинение, главите не болят от конформизъм. Парите са недостатъчно за възпитание, времето е скъпо за духовно раздаване, моралът девалвира, а авторитетът струва прекалено много усилия. Връзкарите са недосегаеми, правилата са компрометирани, наказателите са омекнали. Нищо не е по дефиниция. Ние го позволяваме, а понякога дори толерираме. После изплашени от резултатите, търсим решение в най-лесната мярка – забраните.

През уикенда бях на географска олимпиада в училище „Христо Ботев“ в град Враца. Направено с много пари и вкус, на които можем да завидим. Прочетох дълга училищна история, но не чух нито една легенда. Като нашите, езиковските, израстнали  върху традиции и препълнени от дух.  Най-лесно е да ги изтрием, но тогава от нас няма да остане нищо.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.