Пролет – топла от чакани срещи и влажна от дълго сбогуване


img_1167_2Пролетта е като празника. Радва независимо от времето и премяната, с която пристига. Пролетта  е като детството. Пълни главите с наивен детски оптимизъм. Пролетта е като усмивката. Насища очите със снопове слънчеви лъчи. Всички обичаме пролетта като празника, като детството, като слънцето.

В Ловеч пролетта не е просто сезон. Тя е вдъхновение и екзалтация. Защото идва с шарената Цветница, Великденското завръщане на децата ни пръснати из България и света, майските музикални и градски празници. През пролетта Ловеч е шумен, млад и дваж по-усмихнат.

За Езиковата пролетта е сакрална. Разцъфтява с традиции, мирише на чакани срещи и топли с незабравими спомени. На хълма пролетта пристига със завръщането на стотици сърца.  С емоцията на поредния Фест, с умилиението от езиковския празник, с възторга от новата пиеса, с радостта от поредното събиране на разпилени  класове и випуски.

За мен понякога пролетта е диагноза. Лакомо грабя от пролетните изкушения на Ловеч и Езиковата, а тя добавя почти интимни преживявания. В сънуваните срещи с моите пораснали и отлетяли деца. Срещите с моите класове, зареждащи за цяла година. Със смисъл, кураж, обич. И ударна доза спомени. Понякога пролетта е дъждовна като чувствата преди сбогуване. Преживял съм пролетта на раздялата вече няколко пъти. Познавам всяка извивка в градиращата и емоция. Зная всеки метър по „пътната и карта“. До последната вечер на фестивала, до последния час на класа, до деня на изпращането, до нощта на бала, до последната утрин, в която ще им връча дипломите… След четири випуска би трябвало да съм цакоравял, но всеки път емоцията на дългото сбогуване намира начин да изгребе душата ми. И затова обичам пролетта, защото съм сред  малкото докоснати от тази нейна сладост.

Пролетта започна. Ще бъде галопираща и задъхана от преливащи събития. Чакат ме вълнуващо двуседмично приключение в Европа, емоционалните вечери на езиковския фест, нашият празник и нашата нова пиеса, топлината на новите срещи със старите приятели от хълма, удоволствието от люляковите музикални вечери и римейка на ловешкия рок-фест, краят на едно четиригодишно приятелство и неговото бално прощаване… Добре дошла моя пролет, топла и влажна.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на me. Запазване в отметки на връзката.