Не хвърляйте камъни по Азис


b4e12e5cff0Вече виждам невярващите очи на хората, които ме познават. Толкова съм написал за чалгата, нейната пошлост и псевдоикони. И сега „ново двайсе“ и то в защита точно на един от най-големите разсипници на младежките музикални вкусове. Естествено продължавам да изпитвам пълна непоносимост и огромно отвращение към чалга хитовете и пошлите послания на Азис. Няма да кажа нито една дума за вулгарната лирика и ориенталската мелодика на неговите чалга изпълнения. Само, че мразя да клиширам представата си за хората. Нещо повече, харесвам дързостта да излезеш от калъпа. Големи са актьорите, които могат да изиграят всяко амплоа. В този смисъл и музикантът има право да изненада, захвърляйки разголената рокля на циничната чалга.

Не харесвам реалити форматите. Затова не ги и гледам. С изключение на един – „ Като две капки вода“. Защото е артистичен и стои далеч от жълтите скандали в сбирщините от къщата на Големия брат. Ярък хумор, оригинални импровизации, отлични гласове, екстра проба актьорски пърформънс, изумителни гримьори и удоволствие от вечните хитове на българската и световна музика. Отлично шоу без минута скука. Тази година спекулациите започнаха още с анонса, че Азис и Криско са две от големите звезди на третия  сезон. Съсипващи критики и категорични мнения, че чалгаджията  и рапърът ще сринат интелектуалния имидж да музикалното шоу. Шумни стонове и агресивна патетика да опазим големите хитове от мръсните гласове на Азис и Криско.

На това му викам музикален фундаментализъм. Фанатична убеденост, че чалгарят не може друго освен ориенталско кресчендо, а рапърът не може нищо освен просташки речетативи. Честно казано не знам кой стил е по.-вулгарен – чалгата с перверзния си стайлинг или рапът с циничните си текстове. Знам, че и единият, и другият имат море от почитатели.  Питам се има ли по-добра възможност да открият привлекателния ритъм на поп, рок, латиното или шансона от това да бъдат изпяти точно от техните любимци? Никак не харесвам кресльовците, които казват „циганите в гетото“, или „чалгарите в кръчмите“. Всеки има право да се покаже различен. Актьорът е като хамелеон, той трябва да може всичко и да радва еднакво.

В предните два сезона сядах пред телевизора и гледах „двете капки вода“ просто за развлечение и удоволствие. Сега ще го гледам и със завладяваща доза интрига. Защото Азис и Криско са не просто провокации, а най-големите предизвикателства на този музикален формат. Не се съмнявам в качествата на Филип Аврамов, Маца, Ненчо Балабанов, Жана Бергендорф, Нона Йотова, но те са артисти от изисканата страна на изкуството. Интригата е дали певецът на кръчмарското веселие или трубадурът на ъндърграунда могат да правят изсуство и за по-взискателни вкусове. Очаквам да чуя поп и рок изпълненията на Азис и Криско, защото това е предизвикателство. Освен всичко друго това шоу е и имитация. Не е ли любопитно, дали тесните кожени гащи на  Аксел Роуз стоят стоят на Азис толкова добре, колкото женската рокля, дали Криско ще се чувства удобно под цилиндъра на Мадона, както в своята рапърска шапка.

С интерес проследих музикалната премиера на двамата одумвани участници. И ако Криско бе почти в свои води, имитирайки Питбул, Азис бе повече от приятна изненада в амплоята на Лили Иванова. Не толкова с великолепното музикално пунтиране, колкото с имитацията на жест и сценично поведение. Прологът и при двамата бе заявка да очакваме и неочакваното. Сигурен съм, че изненадите тепърва предстоят и с растяща доза любопитство ще очаквам да се вместят в кожите на големите рок и поп звезди.

Така, че камъните малко подраниха, а финалът ще покаже, дали аплодисментите няма да бъдат десетоклатно по-шумни.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на медии. Запазване в отметки на връзката.