Шамари за учителя


nasilieОнзи ден учителка търпя тормоз в училище. По ирония на случая в деня за борба с тормоза в училище. Пред очите на децата в шуменското училище „Княз Борис I“. После им разправяй, че училището е розова зона, където няма място за тормоз.

Шамарите пое една обикновена учителка, но те изплющаха по лицето на българското училище. За парвенюшката част от българите училището е просто слугинаж. Когато не слугува по волята на родителя, той назидава с шамари.

Дали пък гилдията не си заслужава шамарите? Прерових медиите с надеждата да срещна възмущение, подкрепа. Нищо, нито от общността, нито от колегите. Ужасен съм, че може да бият твоя колега в твоето училище и да мълчиш в безразличие. Точно като слугинаж, който немее в уплаха.

Не разбрах, дали директорът осъзна, че шамарите застигнаха и него. Всъщност не разбрах има ли директор в това училище Четох обърканите думи на помощника, който не смее да заеме страна. Ужасно е когато едно ръководство не намира доблест да защити учителите си. Щеше ми се да чуя оправданията на директора, в чието училище външни лица раздават шамари въпреки охраната, на които плаща от издръжката на стресираните дечица.

Шамарите търсеха и адреса на министъра. Неуморен в своите противоречиви и безплодни медийни изяви. Надявах се да чуя мъжката му дума в подкрепа и солидарност. Както го прави Москов. Всъщност затова са рейтингите – за да измерят достойнството на мъжете.

Ослушах се за подкрепа и от законотвореца. Онзи с буйните къдрици, дето като апостол обикаля градове и паланки за да хвали панацеята, с която е напълнил новия закон за училищното образование.И от там мълчание, но изненада няма. Учителят не е сред ценностите на закона, така че шамарите почти му отиват.

Ако системата не може да се възмути, какво да чакам от медиите. Нищо освен възторг и насмешка. Някакъв учител бил нашамарен. Може и да си е заслужил. Гот да става и да върви лафа, тиража и брояча.

Сумарно погледнато побойникът е в правото си. Какво заслужава учител, изоставен от колеги, директор, министерство и институции. Шамари и унижение!

Последното е за цялото общество, допуснало  срамна деградация в представата си за учителите – от пичитани възрожденци до виновен слугинаж.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.