Памет за жертвите на комунистическия терор


лагериНа 1-ви февруари 1945 година т.н. народен съд осъжда на смърт трима регенти, министри, народни представители и цялото висше ръководство на българската армия. През нощта са разстреляни и заровени в общ изкоп край софийските гробища. Това може да не е най-масовото, но е най-показното престъпление на комунистическата власт. С цинизма на „народния съд“ комунистическата власт узаконява убийството на 2730 души от елита на България.Хиляди други са убити без съд, но в името на същата червена идея, която обута в съветски ботуши ще гази злобно България цели  45 години. Десетки хиляди други ще оставят младостта, някой и живота си по лагери и затвори. Кой може да каже в душите на колко българи са останали  белезите на комунистическия терор?  Защото избитите, осакатените, тормозените оставят дълга нишка от наследници, дамгосани с произхода на „народните врагове“ . Милионите кървящи души са практически  половин народ. Всички теса  косвени жертви на онова зверско време.

На 1-ви февруари почитаме жертвите на комунистическия терор.  Физически унищожените. Не искаме мъст, а справедливост. Не чакаме покаяние, защото е невъзможно да дадем опрощение. Искаме памет и почит. Памет за поколенията, от които крият гнусното следдеветосептемврийско време и почит за платилите с живота си сметката от комунистическата вакханалия.Бедни сме и на памет, и на почит. Обладани сме от партийна, вместо от човешка памет. Делим се в почитта си сякаш имаме различна история.

1-ви февруари е ден за размисъл,  оценка и осъждане. Защото не мога да си представя, че има истинска демокрация, която да не изпитва отвръщение от  зверствата, с които сме трасирали своята следосвобожденска история. А терорът на червените наемници на болшевишкия Кремъл е сред най-жестоките и срамните.Докато живеем в безраличие към преживяното ще трупаме дефицити от памет и почит. А народ, отказващ да осъди грешките на миналото, рискува да срещне техните призраци в бъдещето.

Поклон пред паметта на жертвите на комунистическата диктатура!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на общество, Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.