Барман барману око не вади или как посредствеността превзема Ловеч


ОСВиждал съм ги всякак – високомерни, уверени, агресивни, но толкова жалки и ниско паднали никога. Тези, които разсипват Ловеч вече двадесет години. Не се нахвърляйте на  Минчо Казанджиев. Той е еманация на управленската философия, гражданската доблест и моралните устои на една партия. Кметът просто умее да реди пъзели от поръчани интереси. В неговата фигура има достатъчно място за безкрайните претенции на ДПС, нестихващия глад на един червен депутат и почти амбулантните  мераци на  група дребни общински мошеници. Виждал съм местните социалисти всякак, но никога толкова сладострастно отдадени в обятията на ДПС.  Разбирам, че гласовете не социалистите не стигат – нито за кмет, нито за мнозинство. А без мнозинство интересите вечно остават гладни. Разбирам, че има неуредени борчове за рамото, с което турските и ромските събратя засилиха Казанджиев към кабинета на площад „Екзарх Йосиф I“. Разбирам, че на същите плещи лягат и утрешните му надежди за четвърта обиколка. Но се питам колко ли боли да заплащаш перманентно с тежки аморални сношения политическа благодарност?  И повярвайте,  проблемът не е в имената. Несъмнено сред мюсюлманите има достойни и способни хора. Проблемът е в политическия рекет, упражняван от ДПС, безразличен към морал и принципи. Днес ДПС предложи момиче с опит на барманка и контрольорка за член на икономически борд в една общинска фирма („Общински пазари“). И реакцията ми не е срещу името Севдие, а срещу скромното и досегашно амплоа на ниско квалифициран обслужващ персонал. И макар кметът да не бе изобщо в състояние да защити неадекватното предложение, други натискаха бутоните на унижениего. Всички общински съветници на БСП, юристи, учители, стопански  ръководители, инженери, застанаха зад избор, вмирисан преди още да се е състоял. Пак тяхната безпринципна подкрепа въведе текстилчик във ВиК, хранително-вкусов инженер в ресора на общинското образование и култура,  близък кметски приятел в управлението на новото градско депо за битови отпадъци, компроментиран в сделка с общинска собственост съветник до председателското място на комисията по общинска собственост…Ниско и лицемерно! Питам се, когато тези хора лъжат своите селски избиратели, че са отвратени от ДПС, как прикриват  по задни си части следите от  ортаклъка със същите тези „изедници“ в общинския съвет?

Не хвърляйте всички камъни по кмета. В протоколите от срамните гласувания са вписани съвсем други имена. Без тяхната подкрепа не би се случило нито едно от безумните кадрови назначения. От тяхната безпринципност си тръгват отвратените. Защото след ръководното назначение на една барманка си трътват поне двама икономисти, след издигането на текстилчика Ловеч напускат дузина младежи, след избора наХВП инженер прогонват от Ловеч десетки учители. Качествените хора не понасят лобистите  на посредствеността и на талази напускат града ни.

Днес кметът призна, че използва бордовете на общинските фирми за политически назначения и реваншизъм. И това не е най-лошото, правил е и по-тежки признания.Лошо е, че БСП и ДПС в продължават недостойното си сътрудничество  срещу гражданските интереси на Ловеч. Кметът е само техен говорител.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Регионално развитие. Запазване в отметки на връзката.