Щъркелите са виновни: носят едва по седем бебета на 1000 ловчалии


2.01.14_първо_бебе

Предполагам всички знаят приказката, която започва така: „Един жесток цар изкарал закон да бъдат погубени всички стари хора.

– Каква полза от тях – казал той, – нито орат, нито жънат, нито дърва секат. Само ядат хляб и се пречкат вкъщи.“ После издал заповед да бъдат избити всички старци.Сигурно помните и продължението, в което един укрит от сина си старец спасил от глад царството.

Дали някой се е опитвал да си представи обратната фабула – изчезването на младите хора. Хайде нека не изчезнат, но толкова да намалеят, че да заплашат възпроизводството на една общност. Не е нужно да си представяте. Погледнете статистиката в Ловеч. Традицията повелява кметът да връчи подаръци на новородените на прага между две години. Тогава в пресъобщението за събитието, между редовете на служебния ПиАр, може да прочетете броя на родените бебета в местното АГ отделение за отминалата година. Във вечерашна информация на общинското пресаташе този брой е фиксиран на 263 за 2014-та година. Съобщението е напудрено със силна доза оптимизъм като се цитира увеличение на новородените с 51-но спрямо предходната година. Редно е да отбележа, че реалното увеличение е с 38 деца, защото в идентична информация от първите дни на отминалата година се посочваше брой от 225 новородени за 2013-та. Факт е, че има увеличение и е дребнаво да спорим с колко точно.Въпреки това, противно на автора, четейки статията аз изпитвам страх, а не оптимизъм. 263 родени, съотнесени към актуалния брой на населението в Ловеч означават 7,4‰ раждаемост, а към населението на общината около 5,5‰. Далеч под средното за страната и разбира се в графата на най-закъсалите. Приемаме, че раждаемостта реално е малко по-голяма, защото някой деца са проплакали извън ловешкото АГ отделение, но дори и с това уточнение общият брой на родените деца,  едва ли ще надвиши 300. При това за втора поредна година. Това вече е тенденция, която няма как да бъде определена по друг начин, освен като негативна. Защото последните години на първото десетилетие от този век в Ловеч пропбакват над 420-125 деца, в периода 2010-2012 този брой се редуцира до 350-360. През последните две години трудно достига 300! Само за седем години (2008-2014) броят на родените намалява с 25%, докато общият брой на населението се е редуцирал с едва 10%!

Родени по години в Ловешка община*

2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014**
421 419 354 357 364 264 263

*според официалната статистика на НСИ

**според информация на ловешкото АГ отделение

Ще ми бъде любопитно да чуя, къде намират оптимизъм в препълнената бяла сграда на площад „Екзарх Йосиф I“. За моите страхове мога да предложа десетки аргументи. Ще се огранича до тези, които крият най-сериозните опасности. Първият удар ще поемат детските градини. С този брой родени деца само след една година могат да бъдат сформирани 11 първи групи. За сведение само градските детски градини са седем. Още една функционира в Дойренци, а са изнесени групи в седем села. Най-простата аритметика показва, че съвсем скоро селските детски градини ще последват съдбата на селските училища т.е. ще бъдат закрити. А ако тенденцията за намаляване на ражданията продължи да упорства „метлата“ ще подхване и градските детски заведения. Само след пет години плашещият полъх на демографският недоимък ще достигне училищата. За учебната 2012-2013-та година са сформирани 17 паралелки за първи клас. При родени за випуска 440 деца! Дори да приемем, че сензационно престане изселването на млади семейства и администрацията си свърши работата по прибирането в училище и на последното подлежащо дете,  няма да могат да бъдат сформирани повече от 12-13 паралелки за първи клас. После това ще се случи с втори, трети, четвърти клас… Защото ако тенденцията за низхождаща раждаемост не бъде овладяна ни очакват все по-малко деца за училищата. Само тъпият и безотговорният не биха видяли, че се задава крах в училищната мрежа. Последиците са ясни – верижно затваряне на врати в учебните заведения. По-късно ще бъдат засегнати и други социални сфери, защото младостта е тази, която дава надежди и развитие.

Не знам огкъде е оптимизмът и кой е сложил розивите очила – кмет или антуражът, който описва подвизите му? Времето е пред нас и ще покаже, чии са били искрените аргументи. Малка утеха е, че градът няма да се управлява от този екип, голямата болка е, че Ловеч ще бъде все по-тих и заслушан за да чуе бебешкия плач.

Не пиша за пръв път по темата. Нямам и намерение да спра, дори да се струва някому досадно.За незавидното демографско бъдеще викам от 2010-та година. В края сме на един мандат, изпълнен според клакьорите с героични дела. Само за мандата общината намаля с над 4000 души, а броят на родените бебета се редуцира с над 15%. За цялото време, след всяка моя камбана, слушах дебилни оправдания. Смисълът на политиката е в отговорното действие, в грижата за по-доброто утре. Смело мога да заявя, че по отношение на демографския проблем, раждаемостта, децата политиката на отминаващия мандат бе повече от безотговорна. И вината не е само на управленския екип, тя е споделена с анемичната, самодоволна и по-често лишена от социална отговорност опозиция.

Тъпо е , че дамите и господата не искат или не могат да разберат вредите на безразличието, но няма да спра да викам. А ако от фанфарите на клакьорите ушите им са заглъхнали, просто е време да си тръгнат!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.