Най-четеното в блога през годината: микс от размисли за Езиковата, Ловеч и българското образование


charity organizations for webВ края на 2014-та година не мога да не благодаря на всички вас, читателите на статиите в моя блог. За мен блогът не е тайно тефтерче, в което да записвам скрити мисли и чувства. Приемам го за медия, в която мога да казвам истини и заявявам позиции, да споделям вълнения и най-вече да търся съмишленици. Блогът е отворена книга или отворена душа. Не намирам разлика, защото перото , написало всеки ред е мокрено в сълзиге на душата ми, радостни или гневни, тъжни или възторжени. Убеден съм, че влагата по редовете ще изсъхне всуе, ако не бъде прочетена, оспорена, укорена, аплодирана, намразена, харесана, ожълтена, преписана, споделена, ругана, разказана, изкривена, чакана или осмяна. Всеки читателски прочит вълнува и зарежда със смисъл, енергия, кураж. Без читателите блогърството е занимание самотно. С вас е като топъл разговор в народна кръчма, където не броят чашите, понасят крясъците и не цензурират псувните. За мен е еднакво важно да усетя близостта на обичливите и жлъчта на хейтърите. Животът не е само оптимистично слънчев или гробовно мрачен, за някой сме принцове, а за други просяци. През годината разлистихте близо 80 хиляди пъти страниците на блогърската ми тетрадка. По някой страници останаха следи от целувки, по други мазни пръсти, а по трети гнусни храчки. Но тези, писани на тънките лисчета на любовта, надеждата или истината бързо „овехтяха“  от пелистване. Страниците с най-много следовници и споделено светоусещане са подарени на онези ценности, които исмислят живота ми – Езиковата, Ловеч и образование. В края на годината искам да припомня кои бяха статиите, които ви хареха, провокираха или трогнаха най-много.

parviyat-zvanets-na-17-septemvri-anonceНачело на класацията стои една набързо написана септемврийска статия, нещо  като оправдание за идиотския избор да продължавам да бъда учител. Платоническата любов, възпята в есето  Да се завърнеш на училище трогна хиляди, макар да остана абсурдно непонятно за хората, научени да живеят практично.

Рядката практика да ползвам  блога за рекламен афиш донесе ураган от посещения в дните на незапомненото  от  десетилетия киносъбитие в Ловеч. Макар статията Кинопанорама в Ловеч  да съдържаше само преписани анонси за филми,  хиляди заинтригувани очи избраха свое удоволствие от програмата на февруарската кинонаслада.

Lovech 3Дразня се от хората с нисък хоризонт и плагиатско мислене! Не търпя онези, които обричат града ми на продължаващо и необратимо обезличаване. След като прочетох жалкия план за бъдещо седемгодишно развитие на Ловеч изригнах с призива Стягайте куфарите, Ловеч се закрива . Общественият отклик бе поразителен, а оценките все в мрачния сектор на емоциите.

217899_10151052663523537_1586759880_nВсяка среща със стара любов е вълнуващата. Споделих го в свой разказ за Среща с първата любов след 15 години . Удоволствие и хубави мигове с пораснали момичета и момчета, които изпратих по житейския път в далечната 1999-та година

От душа не понасям измамата.  Тъжно е, за учащата младеж тя е допустим прийом. Провокиран от злободневна случка се впуснах в разсъждението какво е Да пораснеш като измамник . Статията попадна в учителска фейсбук група и получи големи дози симпатии. Но дали докосна някой от порасващите като измамници?

43913-8765876876_1024x535_620_348Мнозина откликнаха и на скорошния ми поглед  върху Олимпиадите като наказание за учители и ученици . Надявам се статията да попадне и  пред очите на онези безлични чиновници, които мачкат с глупостта си самочувствието на знаещите децата.

За благородството и приятелството разказах в статията Ангели за Ангел . Призивът на едно обичащо момиче за помощ за болен приятел бе четен и надявам се подкрепен от хиляди. Ще ми се да вярвам, че с моята статия съм помогнал за щедростта, която по-късно прояви голямата езиковска общност.

5940И тази година се опитах да не забравя „раждането“ на Американския колеж и да припомня, че От този ден започва гордата езиковска история . Не пропуснах и априлския празник, убеден, че Този ден ще бъде люляков, Езиковци . Десетките споделяния на статиите ме карат да мисля, че най-после сме постигнали историческо помирение между времето преди и времето след – 1950-та, разбира се.

Старата ми болка по подменената истина на т.н. зрелостни изпити също попадна сред коментарите на стотици учители. Мнозина от тях се съгласиха, че наистина е Толкова е лесно да измамиш училището  , но какво от това щом дори служители на министерството на образованието се оказаха замесени в продажбата на  отговори за зрелостниците! Дума дупка не прави, но поне напомня, че е време за сериозен отпор на позорните практики.

6(31)Любимият оранжев отбор неизменно присъства в моите писмени упражнения и задължително се нарежда сред най-четените статии.  Разказът Литекс, Мони Славчев и душите на наемниците  е честна  изповед на фена, който не търпи фалша на наемниците и предпочита момчетата  от школата, пораснали с оранжеви сърца и понесли Литекс на гърди.

LovechБолката по младостта на Ловеч, отритната, прокудена, неоценена роди статията Симптоми: млад, образован, способен. Диагноза: ненужен за Ловеч . По истински случай за едно способно момиче, чиято ерудиция не пасва на местните шуро-баджанашки схеми. Една от стотиците, ненужни на Ловеч, където душите ни са пропити от Вмирисано спокойствие , а сърцата ни примирено търпят диктата на посредствените и застаряващи нагаждачи. Пак лайкове и шейрвания, но гласовете ви така и не чувам до днес.

Статистиката подреди по този начин статиите и темите, събрали най-концентрирано интересите на хората, отделили някоя и друга минутка за да поровят в тетрадката ми. Ловеч, Езиковата, образование, няма изненада. Около тях се върти живота ми, зареждат страстите ми, пълнят страничките в блога. И ако гъделичкат и вашите интереси, приятели, значи имаме общи струни в душите.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на me. Запазване в отметки на връзката.