От този ден започва гордата история на Езиковата!


5940Днес Езиковата завъшва 133-тата година от своята история. Всичко започва на 10-ти декември 1881. По волята на Джеймс Чалис, американска протестантски мисионер, създал в началото девическо училище, после американски колеж. Първото чуждоезиково училище в България.  Следва дълга, плодовита и бурна история. Едва ли Чалис и неговите последователи са съзнавали колко дълбоки корени пускат. Неизкореними! Училището ще преживиее цялата следосвобожденска история на Ловеч и България, ще трупа спомени през всички превратни десетилетия на ХХ век, ще оцелее дори при комунистическата власт, решена да изтрие всеки спомен за миналото и влиянието на „порочния“ запад. Всъщност новата власт  ще го закрие само за да го открие отново под свое име. Очевидно респектирана  от историята и традициите,  ще постави  основите на своето разбиране на чуждоезиковото обучение,  пак горе на хълма. За известно време ще забрани страничките за американския период и ще опита  да започне летоброене на чисто. Колкото да ни въведе  в забавната конфузия да честваме две исторически дати – тази, с която започва историята през  1881-ва година и другата, която рестартира училището през 1950-та година.

Винаги съм се чудил, защо толкова държим да броим юбилеите след 1950-та. Странен е поривът да избягаш от достолепната история, от уникалността на първото езиково училище, от гордостта, че си прострял благородната си мисия през цели  три века. Заради клишето за подмененото начало  10-ти декември преминава в забрава и делничност. За разлика от еуфоричността в рожденния ден на един немски комунистически лидер, която странно защо сме нарекли за празник на училището. Затова всяка година на 10-ти декември драскам по някой ред. Заради Чалис, усилията на американските мисионери, будителската роля на първите колежански учители, ентусиазма на възпитаниците, съградили  темелите от традиции, на които днес сме стъпили. Апропо, духът е същият, американският. Нищо не сме измислили, само сме продължили и преименували традициите.

И ако ние простосмъртните забравяме началото, историята несъмнено ни устройва изненади, сякаш за да ни напомня пропуска. Днешната декемврийска сряда ще премине ежедневно, почти без споделени думи на благодарност и гордост от далечното начало. Но годишнината няма да остане неознаменувана. Закачливият каприз на случайността или на историческата логика е подредил в рамките на следващата седмица три значими събития, поели  вдъхновение от дързостта на американското училище. В събота и неделя американското образование се завръща с жест на уважение в Ловеч,  за да даде шанс на националната надпревара по ораторски умения на училищните клубове „Дебати“. Както някога в Американския колеж, когато дебатирала в клубовете „Култура“ и „Текущи събития“. В началото на следващата седмица ще се проведат първите общи ученически избори за председател на своя парламент. Обучение по демокрация и граждански права, силно застъпени във възпитателните програми на Американския колеж. Пак тогава е кулминацията на тазгодишната благотворителна кампания, коледния концерт, предшестван от базари с приготвена от учениците храна и изработени от тях тях сувенири и картички. Точно както колежанската благотворителна организация ИМКА събирала с базари и забави средства за подпомагане на бедни семейства. Уникален мост във времето, който ни  намига, че сме наследници, не откриватели, че историята е наситила въздуха над дикасанския хълм и се възпроизвежда в делата ни.

Едва ли е случан  този гирлянд от събития, обгърнали поредната декемврийска годишнина. Едва ли е бил случаен и изборът на Чалис, поставил на хълма основите на просветен храм, от който погледът стига далеч отвъд мечтите.

За Чалис, Американския колеж и началото на гордата история, честито!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Езиковата. Запазване в отметки на връзката.

3 Responses to От този ден започва гордата история на Езиковата!

 1. Krassimir Kosstov каза:

  Прекалено проамерикански звучи.
  Аз не намирам никаква прилика между някогашната наистина прогресивна Америка и днешните господари на света.

 2. Отдавна не съм чувал такава проамериканска риторика! Не знам на какво се дължи тя в днешни дни, особено ако си спомним, че в най-новата история на Езиковата гимназия тя е била 25 години само Немска гимназия! В нея дишат ценностите на Европа, на Европейската цивилизация! Най-големите успехи са постигнати през този период! Нашата Немска Езикова гимназия е дала кадри на почти всички посолства в Европа преди всичко! Не забравяйте, че една от значимите трилогии за бита, традициите и борбите на индианците е написана от Лизелоте Велскопф Хенрих! Ето това е духът на Европа, духът на Езиковата гимназия Ловеч-дух на толерантност и достойнство!И не забравяйте, че Ернст Телман е застрелян от главорезите на Шикългрубер и рожденият ден на Телман е и ще остане вечният празник на Езиковата гимназия Ловеч! ѝ ураците по демокрация и граждански права на американците ще се изучават в тайните затвори в Гуантанамо, Полша и др. европейски държави, които се учат на демокрация и граждански права от велика Америка!!!

 3. Tsvetan Dimitrov каза:

  Какво Ви става бе, хора! Стига с тая политика! И тук ли?
  И като заговорихте така политически, на някой от Вас идва ли му на ум, в какво вероятно щеше да се превърне Ернст Телман, ако беше доживял „червената победа“? Защото на мен ми идва…

Коментари са забранени.