Защо ловчалии рядко оглавяват областната администрация?


madlena-boiadjievaСлед 1999-та година, когато е въведено сегашното административно-териториално деление на България, Ловешка област е управлявана от  7 областни управители. Трима от тях не са от областния град. Днес назначение получи четвърти –доктор  Мадлена Бояджива, която идва от Тетевен.  Има ли драма във факта, че най-довереният човек на премиера за Ловешка област отново идва от Балкана? Според  мене никакава, но си струва да поразсъждаваме върху политическия феномен областта да се оглавява от балканджия, щом властта се практикува от центритска или дясна политическа формация. В 10 от последните 15  години партии от центъра или десния политически спектър са разполагали с властта. В шест от тях областни управители са били хора от Троян (Мариян Балев), Тетевен (Зафир Зарков) и Априлци (Николай Нанков). В четвъртото завъртане на рулетката към синия сектор изборът отново пада на тетевенка.

Знае се, че дясно-центриските формации са значително по-практични в политическите решения в сравнение с популистките леви партии. Следователно този устойчив избор съвсем не е случаен и най-вероятно е подплътен със сериозна аргументация. Една от причините е хроничната липса на силни, разпознаваеми и консенсуални личности от областния град. Обективно погледнато за изминалите петнадесет години ясно разпознаваем от широки слоеве хора бе само Милко Недялков. В другите случаи начело на областта заставаха крайно непопулярни (Сурай Велиева) или далеч от общественото съгласие ловешки  хора (Гето Джурковски). Както твърдят запознати сред ловчалиите мераклии за областни управители никога не са липсвали. Дори били по няколко, но винаги влизали в остра лобистка битка един срещу друг. Битка със силни покровители и далеч от демократичните правила. В сблъсъка на интриги няма печеливща страна. Затова решенията се насочвали в неутрална посока – избор на управител, който не е от областния център. Тезата ми се струва правдоподобна и успокоителна. Защото в другия случай трябва да се примиря, че Ловеч няма личности, достойни да оглавят областната администрация. А аз познава не една и две подобни фигури, но те имат едно непрактично качество – стоят далеч от интригите и ламтежите за постове и власт.

Знаещи твърдят, че надскачането между ловешките политически формации отваря все по-широко вратата към балканджийска доминация и в екипа от подгласници – заместник областните управители. Давам си сметка, че ако това се случи би било срамна конфузия, защото областният център, който разполага с близо половината от населението и преобладаваща част от квалифицираните специалисти ще представлява малцинство сред областните управленци. Отговорът ще научим в следващите дни. Дотогава има време да бъдат ревизирани амбициите и кандидатурите, тъй че областният управленски екип да бъде допълнен от достойни хора с ловешки корен и обществена харизма.

Проверена истина е, че Балканът ражда можещи Затова нека приемем със сериозни очаквания новия областен управител и да му пожелаем ползотворни дела в изгода на цялата област. И дано си е взела повече търпение и кураж.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.