Защо Ловеч няма да има кмет на годината


logo-plainСнощи купчинки с непочистен сняг  все още трасираха кратката дължина на пешеходната зона в Ловеч, та чак до площада преди кметския кабинет. Днес започнаха да изчезват бавно, превръщайки снежното си тяло в мръсна кал. На шестия ден след съботния снеговалеж. До вториничната вечер гражданите трябваше да слаломират между купчинки клонки, складирани на редица места по същия пешеходен участък. Големите почупени от бурята клони пък престояха до понеделник. Нормално, в събота и неделя грижата за гражданите почива заедно с фирма „Еко“ . Почива и отговорността на кмета. Заяждам се, нали? За някакви си двадесет-тридесет клона и малко сняг оставен на самотопене.

Всъщност какво са четири – пет дена неудобство за пешеходците. Та  те са свикнали да бъдат внимателни. Например в прескачането на стотиците разбити плочки по същата тази пешеходна зона. Всеки месец прибавя по десет- петнадесет руини в най-представителната част на града.  Цяло изкуство е да минеш след дъжд без окалян панталон или опасна контузия след спъване. И ако клонките все пак ги отнесоха след седмица назландисване, за козметичен ремонт на „стъргалото“ няма и помисъл. Пак се заяждам, разбира се. Какво са някакви натрошени плочки, може и да те наплискат, ама нали  има къде да стъпиш.

В Червен бряг се жалват, че трудно стъпвали. Кварталът бил осеян с дупки – черни, тъмни и неразпознаваеми. Трай  бабо за хубост!   Бай да не скочиш в някоя от дупките.  Както се случи преди седмица, когато автомобил потъна в необозначена дупка. Вече става традиция. През пролетта беше в Гозница, днес в Червен бряг. Да се готвят следващите квартали, предвидени за разкопаване. Казват, че в обществените поръчки не била записана грижата за хората, та затуй забравяли да обозначат изкопите. Сигурно е тъй, щото вижда се нямат нужното оборудване та трупат „предпазни“ клонки върху ямите. Сещам се каква хубава обозначителна и предпазна дейност щяха да свършат онези яки клони съборени от снежната буря по  пешеходната зона, ама ги разфасоваха и пратиха по предназначение. Усещате ли, че не  само се заяждам, ами направо манипулирам гражданството, като правя от мухата слон. В края на кращита в „Червен бряг“ има десетки  дупки, стотици автомобили и само един пропаднал.

„Червен бряг“ може и да прилича на швейцарско сирене, ама на лято ще блесне като кметски ПиАр. Какво да кажат в „Дикисана“, където от десетилетие живеят между ямите на ерозираните улици или в „Младост“, лишен от нормална инфраструктура (тротоари, междублокови пътеки, здрави улици) „по рождение“? Прекалявам, не мислите ли?  За всичко това трябват пари. А общината има толкова много финансови ангажименти – кофинансира сцена в реката, купол в руините на крепостта, порцеланови рекламни чаши… При такива важни начинания парите за ежедневните удобства недостигат.

Тази вечер приключва избора на кмет на годината. Ето заради такива заядливци като мен Ловеч няма да бъде сред призьорите.  Хора, които виждат само дребнавото – непочистения сняг, непреместения клон, разбитата плочка, необезопасената дупка, разрушената улица. Какво да се прави аз живея с илюзията, че кметът е избран да служи на гражданите. Простете ми ако съм наивен, но си мисля, че гражданите се вълнуват точно от тези банални неща – удобството и сигурността да се движат, пътуват и живеят.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.