Добрите новини на Ловеч 6.0


proteststomatologiq7101412Добър ден, Ловеч!

Както и друг път съм казвал в нашия малък, скромен и тих град живеят добри хора със светли мечти. Те случват добрите неща, но  без да ги крещят самохвално. Затова преди време започнах рубрика за добрите новини. Понякога разказани, друг път премълчани, от малцина прочетени или чути, от мнозина пропуснати. И тъй като вярвам, че добрите новини никога не омръзват, но винаги възпитават и носят самочувствие, си позволявам седмична ревизия с акцент върху онова, което топли сърцата и ражда надежда за хората от нашия посърнал в проблеми град.

Добрите новини от миналата седмица са истински значими, защото са плод на осъзнато колективно усилие, докосват стотици граждани и поставят обществения интерес  като управленска парадигма. Всеки е слушал кухата фразеология за гражданското участие в управлението, Съпроводена от пълната липса на чувствителност към гражданското мнение. В Ловеч отколе шепа избрани се опитват да имитират гражданско участие с бутафорните елементи на „фасадната“ демокрация – обществените обсъждания и гражданските съвети. „Масонски“ срещи на посветени кръгове, целящи да узаконят административни намерения и интереси, вместо да се вслушат в гражданския глас. Е, когато властта се прави, че не чува,  гражданите излизат на улицата и започват да крещят.

Добрите новини този път са заченати точно от разкипяването на гражданската съпротива и освободения човешки гняв. Само за десетина дни две подписки и един площаден протест осуетиха неразумни идеи на местната администрация. Първо родители от повечето детски градини се възпротивиха на намерението на господин Пламен Петков храненето на децата в забавачките да бъде поверено на кетърингова фирма. Така децата и занапред  ще получават топла, вкусна и здравословна храна,  приготвена във  всяко от детските завдения. Както и да гледаме ситуацията децата са на тези родители, парите за тяхното хранене също. Нещо, което очевидно не беше разбрала само местната администрация, та се наложи гражданите да го припомнят с нарочна подписка.

Най-добрата новина, обаче, е гражданската победа в битката за ловешката стоматологична поликлиника. През миналата седмица нито една комисия на общинския съвет не помсмя да подкрепи предложението на Минчо Казанджиев за продажба на зъболечението. Тъй като става дума за един приятелски на властта кръг, нахалоството може да избухне отново след време, но към момента гражданския интерес на Ловеч  бе защитен по най-адекватния начин. Намирисващият мерак на един местен бизнесмен и лобисткото поведение на кмета мобилизираха над хиляда подписа в защита на стоматологията и изкараха на улицата десетки хора за да протестират срещу Минчо Казанджиев. За пръв път в неговата единадесетгодишна безоблачна кметска кариера. Няма никакво съмнение, че гражданите спряха непрозрачна сделка между власт и бизнес.

Добрите новини от миналата седмица отекнаха като шамари. Граждански шамари по лицето на самонадеяната власт. Е, гражданите престанаха да мълчат, отказаха да кротуват, припомниха, че всъщност те са суверенът  на местното самоуправление. Изнесоха уроци по гражданска добленест, от които надявам се натрупаха умения и оставиха знания в паметта на  овластените. А добрите новини от случилите се събития са за всички – за децата, които имат право на пълноценно хранене, за родителите, които единствени определят как да харчат парите им, за зъботехници и стоматолози, които опазиха хляба  си, за гажданите, които се разминаха с нови основания за ръст на стоматологичтиге услуги, за общността, която вече изглежда гражданска и май се научи да защитава интересите си.

Въпреки удовлетворението отминалата седмица е вече история.  Нека се потомим  с добри намерения и много човечност в новата. А тя ще ни се отблагодари с поредните добри новини за Ловеч.

Хубава седмици и усмихнати делници!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.