Апропо, за какво точно гласувахме?


Ганьо-европеецВчера всеки е гласувал по различен начин, но с надеждата за по-добър живот. И понеже един си го представя чрез митичните 1000000 работни места, друг с рязкото увеличение на доходите и намаление цената на тока, трети с парите от  „Южен поток“, четвърти от Анадола, парламентът е толкова шарен и бъкан с колизии.

Аз гласувах за реформи, защото само след  реформи може да има  съдебна справедливост, по-добро здравеопазване, качествено образование, по-спокойни старини, икономическо съживяване и растящо благосъстояние. Само, че за реформи е нужно стабилно управление. А то изисква не само механичен сбор от достатъчно депутати, а пресечни точки за тези реформи, които ще преместят държавата.

За мен няма значение, нито каква ще е коалицията, нито кой ще бъде министър-председател стига да дърпат каруцата по пътя на правилните реформи. Няма лошо коалицията да е между ГЕРБ и БСП, което освен всичко друго си е европейско послание. Ама в коя точно реформа имат пресечна точка, едните проевропейци, другите путинисти, едните по-близо до шистовия газ, другите до „Южен поток“, едните  зад „Уестингхаус“, другите зад  АЕЦ „Белене“? Четох, че Жозеф Дол искал дясноцентриско правителство. Горкият, нито е гледал числата, нито познава фактите. Как да се случи в парламент, в който има две леви формации, два националистически субекта с неясни идеи, две партии на олигархията – едната открито популистка, другата псевдолиберална. Тези, дето минават за десни, нито правят аритметиката, нито се дишат.

Майната му на дясноцентриското правителство, нека да е от всички цветове на дъгата стига да реформира България и да дава начална скорост на промените. Някой да слага идеите на масата и да се търсят пресечните точки. Само, че толкова неща ги разделят – Русия, Турция, Европа, олигархията, цената на тока, пътят на икономиката, социалната цена на реформите, ромите, агентите, политическия морал, отговорността пред избирателя…

Пресечните точки са толкова малко, че никой не свети на започналите разговори. Пазарлъкът не е за реформи. Търсят се достатъчно мераклии, които да подкрепят едно лидерско его срещу парчета от властта. Майната им на реформите, майната и на стабилността.

Година протести срещу непрозрачните сделки между олигархия и политици. Нов политически сезон и веднага разговори на тъмно с една единствена цел – егото на премиера.

Апропо, за  какво точно гласувахме?

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.