Честит празник, Учителю!


mejddennau4Честит празник, Учителю!

Тази година се падна да празнуваш в деня на политиците. Днес обществото и медиите ще се интересуват от тях, не от теб. Както всъщност правят всеки Божи ден. На нашите 111 000 кв.км. Духът не е кауза, а Съзидателят отдавна не е главен герой.

Днес ще те споменат между редовете с политическите нелепости. Сигурно защото смятат, че имаш прекалено много празници – на 1-ви ноември си Будител, на 24-ти май Просветител. Знаеш, тогава говорят за теб с изкуствено приповдигнат тон, с насилен патос. На другия ден те забравят. Днес е твоят човешки празник. Няма фанфари, няма сълзливи слова. Какво облекчение, че покрай политическите страсти са забравили за твоя празник. Иначе политически мекерета биха задръстили телефона ти с смс честитки. Както си позволиха да омърсят Кириловия празник през пролетта.

Днес е най-човешкия ден на Учителя. Този, за който ще се сетят само благодарните, онези които помнят човека с фенера, повел ги по пътя нагоре. Непросветените биха попитали каква, пък, е разликата между Будител, Просветител и Учител. Огромна. Учителят е съзидател. Той създава хора. Учителят учи на всичко онова, което съвременното общество не може. Учителят не може да живее без да обича. Той е пример за обич. Той учи на обич – към България, семейсгвото, приятеля, непознатия. Учителят учи на честност. Той е актьор, който на всеки 45 минути играе спектакли пред 26 взискателни зрители. Няма право на фалш, преиграване, страх или малодушие. Ако усетят подобна нотка спират да го следват. Учителят учи на вяра. Семействата са смазани, децата са проекция, песимизмът е ваксина. Само магьосник може да възкреси убитата вяра. Само учителяг го прави. Знаеш колко е трудно да накараш детето да вярва в имагенерни понятия като Родина, честност, справедливост, достойнство. Учителят може да учи на свобода. Защото знанието е свобода на избора и разума. Учителят учи на мечти.  Те са като полет, за който са нужни криле и хоризонт. Учителят слага крилета и отваря очите за хоризонта.

Знам, че се дразниш, когато ти казват „даскале“. А не бива. Защото даскалът е бил всичко това, за което днес си струва да празнуваш. Настойник по родолюбие, пример за честност, източник на вяра, подбудител към свобода, инструктор за мечтани полети. Същите неща, които днес ти се отдават все тъй умело и само на теб. Духовни отломки от него, възрожденеца, са се заселили в сърцето ти. Лесно е да преподаваш  знания, трудно е да учиш на човещина, лесно е да готвиш всезнайковци, трудно е да ваеш добри хора. И ако някъде има спасение, то безспорно е в твоя храм и твоите думи.

Честит празник,  учителю! Светът не започва от теб, но без твоята всеотдайност отдавна би свършил. Не тъжи, ако си самотен на празника. Няма ги розите, високопарните думи, лицемерните медийни репортажи. Днес си в сянката на политиците, но със сигурност си в светлите спомени на благодарните и топлите сърца на обичливите. И ако чуеш техните думи спомни си, че ти ги създаде такива.

Честит празник, учителю и още дълги години сили. Защото на теб се крепи доброто, бъдещето, Родината!

Реклами

About ivo rainov

teacher
Публикувано на образование. Запазване в отметки на връзката.