Казанджиев продава стоматологията…или гражданите?


OLYMPUS DIGITAL CAMERAВ мътни води се лови голяма риба. Най-трудните сделки се случват по време на зрелища. Като например първата стъпка към продажбата на ловешката стоматологична поликлиника. Какъв по-удобен момент от понеделника след изборите. Едни гърмят шампанско, други ближат рани, трети гневно псуват всички по политическа линия до девето коляно. В това олисано време група хора се събират за да гледат настояването на Казанджиев за продажба на стоматологията. Хитро, нали. После е лесно, отбрана група съветници-марионетки ще разрешат конкурса и ще поканят на масата един обичан кметски приятел.

Предисторията е кратка, но обяснява ситуацията. В общината постъпва инвестиционно намерение от „КардиолайФ“ и господин Георги Бенев с интерес към покупка на въпросния имот. Тръгва подписка от стоматолози, зъботехници и приятели срещу продажбата. Под протеста се подписват над хиляда души, но господин Тихол Тихолов (към момента Председател на общински съвет) намира правни аргументи и ги обявява за нелигитимни (подписите, разбира се). Казанджиев свиква Фонда по приватизация и поставя предложението за приватизация на дискусия. Членовете на фонда се възпротивяват. Един мустакат човек беше казал, че когато има човек има проблем. Неговите следовници смятат, че органът също може да бъде проблем. Следва незабавно предложение за закриване Фонда по приватизация, подкрепено от лоялните към кмета съветници. На негово място е съставена комисия, само че с разширен състав и силно ограничено влияние на Общински съвет. Простичко казано новата комисия е съшита така, че Казанджиев да може да разчита на над половината гласове. И ето го бойното кръщене – в мътното следизборно време и по трудната за прокарване тема.

В понеделник, 6.10.2014, комисията ще реши дали на предложи на общинския съвет проекторешение за откриване на процедура по продажба на стоматологията за сумата от 379 хиляди евро без ДДС. Толкова е записано в оценката на имота. Разбира се, както веднага би отбелязал Казанджиев, на търг могат да се вземат и повече. Но едва ли толкова, че да покрият сумата от около 900 хиляди лева, с която обищната бе ощипана в следствие на нарушения по изпълнението на един стар европроект. Сума, която  винаги верните кмету съветници разрешиха да бъде черпена точно от Фонда по приватизация, а градоначалникът обеща да върне, след като по съдебен път докаже невинността. За спечелено дело не се е чуло, за върнати пари – също.

Но да се върнем на предстоящото заседание на кметската комисия. Ако бъде даден ход на процедурата по продажба  ще спечели само купувачът, който взима не лош имот в центъра на Ловеч. Общината почти няма да усети печалба, защото както вече писах парите ще потънат в една вече отворена финансова дупка. Оттам нататък всички ще губят. Зъботехниците, които тепърва ще трябва да търсят нови имоти и да харчат купища пари за да покрият строги медицински изисквания. Зъболекарите, които принудени да купуват или наемт имоти за кабинети, ще калкурират трансформацията в цената на стоматологичните услуги. Гражданите, които първо ще пострадат от предислоцирането на услугите, а после ще трябва да заплатят и масрафа по задаващата се реорганизация. И всичко това зарада интересът на един бизнесмен, пък бил той и приятел.

Мисля, че всеки научен на проста аритметика и човешко отношение може да пресметне кой ще бъде на плюс и кой на минус, когато теглим чертата. Неволно си спомням случка с покойният вече съветник от БСП Евгени Николов. Веднъж в характерния за мен стил започнах укорителен разговор с думите „Ех, Евгени, твоите хора комунистите, начело с кмета Казанджиев“. Събеседникът ми буквално се разтрепери и с нервен глас изстреля в лицето ми „ Не ги наричай комунисти. Аз съм комунист. Те отдавна са капиталисти“. Ужасно си прав, бачо Евгени, където и да си. Само закоравял капиталист може да продава, отчитайки единствено печалбата. Без да слага в сметките човешките съдби и гражданските интереси. И няма никакво значение с какъв цвят знаме е наметнал костюма си.

Ама нали от край време гледаме само байрака. По неговия цвят ги избираме.

Утре бил ден за размисъл, неделя за избор, а понеделни на действие. Гражданите срещу капиталистите. В грозния смисъл на думата.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.