Добър вечер с добрите новини на Ловеч!


1388939_250_177Добър вечер,  Ловеч!

Изборно време е, лицемерно време. Популистки обещания се точат като яблански локум. Плакатните ликове бавно изместват постоянното присъствие на некролозите от информационните табла. Пощенската кутия на средностатистическия ловчалия е затлачена от щедрите клетви на политическите мераклии. Все за добри новини, стига да харесаме подателите.

Изборно време, вълче време. И докато повечето кандидати  правят шумен ПиАр,  делнични събития и истински хора създават добрите новини на нашия град. Най-добрата новина на отминалата седмица е започналото възстановяване  на средновековния манастир  Ястреб в местността „Сливешки ливади“. Благодарение на група родолюбиви и богосмирени ловчалии църквата на манастира е издигната от руините за да приеме Божията светлина. С дарения и доброволен труд на всеотдайни миряни е поставено духовно начало, което надяваме се, ще бъде продължено с поетапното възстановяване на манастира, приютявал силна просветна школа през средните векове.

Добрите новини се създават от добри хора с големи сърца. Като Найден Ангелов, магьосникът на словото, запалил за  родната книга и история поколения езиковци. През миналата седмица легендарният учител направи повече от щедър жест към училището на живота си. Въпреки скромното битие на пенсиониран учител, големият човек  Найден Ангелов обяви, че осигурява стипендия от 100 лева до края на учебната година за абитуриент с изявени хуманитарни наклонности и затруднено материално положение. Стипендията е на името на дъщерята на литератора и със сигурност ще зарадва и стопли сърцето на някоя от  талантливите девойки от Езиковата. Стара школа, здрав морал и голямо сърце.

Големите сърца създадоха още една добра новина на отминалата седмица. С нейното начало започна и новата учебна година – тържество и цветно във всяко от местните училища. За Езиковата, обаче, церемонията имаше различен и емоционален отенък. В кулминацията на тържеството стройните редици на класовете бяха нарушени за да запълнят с човешки фигури едно голямо сърце по средата на плаца. Флашмоб, с който общността даде началото на кампания за солидарно и активно участие в набиране на средства за лечение на тежко болен бивш възпитаник на училището. Добрината ражда надежда, а приятелството дава криле и за най-трудния полет.

Всъщност глъчният смях, който запълни училищните дворове е най-светлият лъч на седмицата. Заради децата, знанията, образованието , бъдещето. Доброто е в духа и в чистите детски очи. Напук на лепкавата политическа мъгла, която се стеле над изстрадалите ни глави.

Изборни времена, досадни времена, наспамили медиите със словоблудство и цинизъм. А някъде в тишината на скромното човешко  ежедневие се случват обикновени чудеса, простички добрини, сътворени с много любов и голямо сърце.

Добра седмица! Не гледайте в политиката, вижте нещо хубаво. За радост все още го има.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.