Заставам за младите, образованите, чистите лица на промяната


Nikolay-Valkov-Reformatorski-blok-lovech-3Сутринта попаднах на чудесно интервю на известния полски десидент и публицист Адам Михник.  В интервю за „Шпигел“  той обяснава проблемите на Източна Европа с факта, че “ Ние сме незаконни деца, копелета на комунизма. Нашият манталитет е продукт на комунизма“. С едно уточнение. Ние, които сме преминали 40-те,  които сме възпитавани в онези подли години. Ние, както казва Михник, сме лишени от политическа култура, не познаваме културата на компромиса и сме обречени на окопни битки и омраза. Великолепно обяснение за социалната агония и цивилизационното изоставане на съвременна България. Слабата политическа култура е причина и за широкото навлизане на популизма и националнализма в родната политика и държавно управление. Полският публицист дава забележителен отговор на въпроса „защо масовите протести от миналата година не дават очаквания политически резултат“. Защото „демокрацията важи за всички, не само за възвишените и умните т.е. тези, които бяха по улиците“. В края на краищата  в България се провеждат свободни избори, които са отражение на  културата на обществото.

Е, пак сме пред избори. С минимални шансове за свежст в политическото представителство. Въпреки обществените желания за значително обновление. Първите три политически партии ще се сдобият с около ¾ от народните представители. Задушаващ процент от тях ще бъдат стари лица с един – два мандата в парламента и вина за всички неблагополучия през последните 5-6 години, включително възхода на олигархията, енергийната мафия, КТБ, Василев, Пеевски… Трудно разбирам хора, които са готови да делегират ново доверие на политици, които вече са изпортили надеждите и изтънили джобовете им.

Убеден съм, че България няма да тръгне напред, докато не подменим лицата, не завишим изискванията към компетенциите на нашите представители и не пренапишем моралните правила на обществения договор между избиратели и политици.

За мен няма съмнение, че всеки, който иска истинска промяна  трябва да я потърси не в лицата, сукали от прехода, а в тези, които не носят вините му и гледат отвъд неговите рамки. В нашият Ловешки многомандатен  район изборът на лице на промяната е повече от лесен. Сред  водачите на листи с потенциал да излъчат депутат подобна харизма притежава Николай Вълков.  Млад, образован, морален, непокварен от изкушенията на консумирана власт, Човек без съмнение за петно върху репутацията. За разлика от своите конкуренти. Ще си позволя да посоча няколко очевадни превъзходства на Николай Вълков. Преди всичко образованието. Първа английска гимназия, юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. След  това професионалната кариера. Адвокат в просперираща кантора, Юридически консултант на Европейския парламент и Европейската комисия, процесуален представител на Европейския съюз в България, Омбудсмана на България, световни компании като „Майкрософт“ и „Рош“, правен консултант в 41-то и 42-то Народно събрание. Да обяснявам ли, че дотук всички останали му дишат праха. Ерудит, пристрастен към преводаческа дейност. Човек, научен да катери докрай върховете. Алпинист, покорил осемхилядници. А планината и върхът  не търпят предателство и лъжа, те уважават и каляват истински и честни характери.

Не искам да пропусна моралът, едно от най-достойните качества на Ники. Убеден е, че политиката е работа за хората, а не за себе си. Ще побързам да разсея ироничните усмивки, Николой Вълков сам финансира своята кампания, не разчита на държавна субсидия или натрупани от сделки с олигархията партийни пари. Както казва „политиката е разход на средства, не занятие за печелени на пари“. Убеден е, че властта не бива да се търси на всяка цена. Тя има смисъл само, ако е споразумение върху принципи, ценности и ползи за хората.

Не бих пропуснал, че Николай е човек с ясна визия. Решен е да работи за най-големият ни европейски „порок“ – правораздаването. Реформирането на съдебната система е цел, на която заявява, че е готов да посвети цялото си усърдие и експертен потенциал.

Не на последно място е истински глас на протестите от миналото лято. Не само, защото е активен участник, а защото споделя мечтите на онази млада вълна. Иска политиката да бъде прозрачна и да се вслушва в обществото, хората да живеят от труда и способностите си, а младите му приятели и връстници да успяват тук, вместо да търсят късмета в чужбина.

За мен няма съмнение, че Ники е много напред пред конкуренцията – като интелект, биография, човешки качества, обществено име. И ако някой от заявените от младежа намерения ви звучат познато, не гледайте с недоверие към него, а потърсете отговорност от конкурентите, развявали мантрата на празните обещания и имащи нахалството да искат отново вашата подкрепа.

Потърсете Николай Вълков и съм сигурен, че ще го харесате повече от мен. Ако искате промяна имате една алтернатива и тя е записана с името на Ники в интегралната бюлетина. И не забравяйте прозренията на Михник. Стига сме избирали „незаконните деца на комунизма“. До успеха ще стигнем само след тези, които носят друга политическа култура вместо тоталитарно възпитание и разложен от прехода морал.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.