В нашия край конкурс е синоним на целесъобразност


10562473_10152645837828537_6599313339459901583_oЗдравей Таня!

Можех да ти напиша това писмо в личната фейсбук поща, но мисля, че твоят случай съвсем не е частен  и подобно чувство на огорчение е оставило следа в душите на доста ловешки младежи.

Първо искам да те поздравя за свободният избор да потърсиш обяснения за резултата от конкурса  за избор на експерт „Информационно обслужване и услуги“ в Областен информационен център – Ловеч. Радвам се, че младостта е готова да търси, отстоява и защитава правата си. Дори, когато е ясн, че отговорът ще бъде йезуитски, оправдателен и ще защити решението на комисията. Овластените трябва да бъдат научени да носят отговорност.

Мила, познавам добре твоето добро сърце и готовност винаги да търсиш вината в себе си.Ще ми позволиш, обаче, да поставя на съмнения, както качественото превъзходството на конкуленцията, така и безпристрасността на комисията. Няма как да добия друго убеждение от чиновническия тон и баналните аргументи, приложени в цитирания от теб отговор.

Нито за момент не съм поставял на съмнение, както предполагам и ти, законовото съответствие на конкурса с Кодекса на труда и Инструкцията за провеждане на конкурси за избор на експерти. Шопът казва, че законът е „врата у поле“, а съвременната практика показва, че между неговите текстове можеш да провреш всяко лично пристрастие. Няма как да бъда убеден, че законен е синоним на справедлив или коректен, защото става дума за конкурс, който се журира, а там където има жури не липсват пристрастия.

Не оспорвам равната тежест на теоритичната (тест) и практическата част (интервю), но е очевадно, че резултатът от първата част не може да бъде изкривен, докато този от вторат ае доста субективен. С празни приказки, не могат да бъдат оборени подозренията, че един великолепно представил се кандидат на теорията е силно подценен в събеседването, а един почти провалилсе  на теста мараклия получава бомбастичен и достатъчен за да спечели резултат на интервюто.

Нали разбираш как ни баламостват с декларацията, че „конкурсът е разписан по начин, елеминиращ възможностите за субективизъм в крайната оценка“.  Обърни внимание, че ти си топ във фазата, която се оценява по измерими критерии, но губиш в етапа, който проверява комуникативни умения и устойчивост в стрес среда. Етап, в който участниците могат да бъдат поставени в съвсем различни ситуациии и задачи и мерени по разнородни рамки за комуникативност. Участието на експерт от централния офис въобще не може да бъде аргумент в полза на безпристраността на даден конкурс. Досега не съм чул за случай, в който такъв „централен експерт“ да е попречил на лобисткия избор на правилен кандидат. Със сигурност, обаче, може да го легитимира.

Допустимо е изборът да е обективен, а победителят да е най-достоен, само че в Ловеч това не е конкурсна практика. Тук се избира жената на приятеля по трапеза, сина на другаря от комсомола, снахата на партийния активист, зетя на партньора от някоя стара икономическа далавера, момчето, за което се е обадил стар приятел от Плевен или роднина от Габрово, братовчедката на съветник, който крепи мнозинството на властта или аркадаш от малцинството, представлявано от коалиционния партньор. Тук, Таня, изборът не е просто законосъобразен, той е целесъобразен. С назначенията се връщат версии, скрепяват се споразумения, градят се коалиции, уреждат се сделки, гарантират се интереси, замазват се следи. Защото Ловеч, способните, бъдещето, младите не са синоними на целесъобразност. Абсурдно е точно в твоя конкурс изкривената управленска философия да е прихванала честност и справедливост.

Тъжно е да прочета, че вече слагаш крът на плановете си за бъдеще в Ловеч, макар че в статията преди седмица напривих дисекция точно на стратегията за пропъждане на младите и способните. Животът е непрестанна битка, в която победата често идва след поредица от загубени сражения. Приеми чиновническите обяснения и дебилните аргументи за сведение, но не се прави, че им вярваш. Браво за духа да казваш публично позицията си. Хубав пример за всички отблъснати в удобните конкурси. Не спирай да го правиш, за да увличаш и тях за каузата на младостта и таланта.

Днес им казваме, че не им вярваме.Утре обещаваме да ги наритаме. Утре вече е близо. Само след година!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.