В търсене на човека


photo_verybig_34834Местният интерес е главната презумция на парламентарното представителство по избирателни райони. А местният интерес се защитава най-добре от местни хора. Още по-хубаво, ако за разпознаваеми и авторитетни.

Само след месец ни предстои нов избор. Както винаги важен. Нашият ловешки избирателен район има пет депутатски мандата, което както и да го гледам е 2% от гласовете в Народното събрание. Затова съвсем не е без значение кои са хората, кандидати за нашето доверие. В регистъра на РИК  са записани 133 кандидатури за петте депутатски мандата. Протестната вълна от миналата година жадуваше за промяна и нови лица. Е, листите са пълни с нови лица, макар да изглежда сигурно, че трима от новите депутати ще карат втори или трети мандат. Улицата зовеше да избираме познати с авторитета си хора. Хайде да потърсим познатите лица, защото авторитетът  е спорен, често се мери с пристрастия или антипатии.  Вглеждам се в листите на политическите партии, които имат реални шансове да спечелят мандати. Най-много са разпознаваемите лица в листата на ГЕРБ – доскорошните и почти сигурно бъдещи депутати Корнелия Маринова и Николай Нанков, както и бившия областен управител Ваня Събчева. Три имена изглеждат разпознаваеми в листата на БСП – водачът Димитър Горов, тетевенката Цецка Димитрова и бившият директор на театъра в Ловеч и заместник-министър на културата Васил Василев. Тук избираемите места ще бъдат малко, но преференциалният вот дава възможност за изненадващи размествания. Сумарно в листите на най-големите политически партии разпознаваемите личности от Ловеч са само четири, но най-вероятно едва двама от тях ще седнат на депутатските банки. В останалите листи,  сочени като потенциални участници в новия парламент,  няма  достатъчно популярни лица. В ДПС местно отчасти разпознаваемо име е Захари Велев, но неговата популярност едва ли надхвърля границите на Троян. Троянец е и най-известния местен кандидат на АБВ – екскметът с няколко мандата Дилян Енкин. При реформаторите първото разпознаваемо в Ловеч име е Божидар Лукарски, но заема…седма позиция в листата. Ще ми се да нарека разпознаваемо име водачът на ББЦ и политически скакалец (предния мандат от „Атака“)  Калина Крумова, но съм сигурен, че масата ловчалии тепърва ще се запознават с тв звездата на барековата партия. И така Ловеч, който осигурява около 40% от гласовет в избирателния район очевидно ще разчита на едва двама местни народни представители. Свой депутат ще има и град Априлци, а останалите, най-вероятно, ще бъдат  т.н. „национални лица“ , които обичат Ловеч само докато бъдат избрани. Е, разбира се не игнорирам възможността Троян също да има свой представител, защото  там позиционирането е повече от стратегическо – в  четири от листите на партии, считани за сериозни играчи троянци заемат вторите позиции (БСП, ДПС, Реформаторски блок, АБВ). Така, че здравата битка май ще бъде в Троян.

Иначе разпознаваеми имена за по-големи групи от ловешката общност са  Петър Магеранов (Общество  Нова България), Ваня Драгнева (Република БГ), Росен Костов  (Глас народен), Витомир Вутов (Движение 21), Светослав  Иванов (Нова сила). Някой от тях са симпатични млади хора, други опитни политически играчи, оставили зад гърба си по няколко партийни формации, но всички без шансове за сериозни изборни резултати. Разбира се в листите има много хора от Ловеч и всеки от тях по някакъв начин е популярен сред определена общностна група. Но за да налеят гласове на своите формации, кандидатите се нуждаят от популярност извън семейството, квартала или местоработата.

Тъжният извод е, че Ловеч продължава да бъде несъстоятелен в произвеждането на личности с национално политическо значение. Затова и на тези избори гласуването ще бъде по-скоро за национални лидери или любими партии. А префернцията за пръв път ни дава уникалния шанс да избираме личности и авторитети. Въпреки това търсете човека, защото каквито изберем, такива ще ни представляват.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.