Седянка за доброто на България


image

Вчера пътувах от Ловеч към Белоградчик. Беше ми скучно и слушах радио. Нямах голям избор и останах на вълните на „Хоризонт“. В продължение на два часа бях облъчван от странни консултации при президента.  Слушах Плевнелиев, който се молеше и заплашваше. Молеше да подкрепят актуализацията на бюджета и заплашваше да посочи виновните. Молеше от името на болните и строителите и заплашваше от шапката си, сякаш забравил, че президентът по конституция е нещо като декорация на родната демокрация.    Чух президентът да вярва, че носи мисия съпоставима с тази на един друг президент от 1997-ма година, да се вживява в ролята на спасител на нацията.  Изслушах доводите му, изглеждаха правдоподобни.  Кой може да ме гарантира, че са автентични?
Изслушах Бойко Борисов. Разбрах, че ГЕРБ подкрепя президента и актуализацията на бюджета, но няма да го стори в зала, защото е по детски обиден на подвикванията „горчиво“ с ДПС. Чух, че БСП е готова да пристане на обществените очаквания за корекция на бюджета на здравната каса, но  не счита, че гениалното управление на нейното правителство има нужда от финансова корекция.
Изпитах срам, когато слушах Местан да натяква, че единствената отговорна към народа партия е тази на ДПС.  Ако се вгледаме в последователността могат и да се престорят на  такива.
Чух Баречето да заявява, че състоянието на държаната е ужасно, а актуализацията на бюджета е правилен ход. Ама нека го направят тези, които ще управляват след няколко месеца ?
С изненада научих, че Реформаторският блок е осъмнал с друга теза за бюджетната актуализация. Както казва госпожа Кунева числата  убеждават. Ама тази сутрин  ли ги научихте тези числа, дами и  господа реформатори?
Не чух нищо от парламентарно представената Атака.  Знаем, че обикаля градове и села и сипе празни приказки в поп-фолк  ритъм. Със сигурност не са за бюджета и утрешните тегоби на България.
В ревливата патетика на президента чух няколко впечатляващи факта. Актуализацията се налага за да бъдат разплатени европроекти и спряното финансиране. Просто трябва да предвидим средства за санкции и глоби по изпълнението на тези проекти.  Кой всъщност допусна гафовете, за които ни наказаха с тежки глоби и замразено финансиране?
Чух, че здравната каса се нуждае от 200 милиона за да подкрепи болниците. Кой подцени приходите и  обърка финансирането на НЗОК?  Разбрах, че ще трябва да бъдат осигурени около 1,5 млд. лева за да се обезщетят вложителите в  Корпоративна търговска банка. Кой проспа пладнешката кражба на милиони от КТБ? Президентът намекна за възможни проблеми с друга банка през есента. Редно ли е сега гражданите да плащат масрафа , с които да бъдат покрити откраднатите суми?
Слушам и не вярвам на ушите си. Баси президента. Хленчи, след като са разсипали държавата, а къде беше, когато го правеха? Баси социалистите , допускат ужасяваща икономическа каша, но странят от поправянето на бакиите. Баси герберите, един самодържец  решава как ще се гласува и колко гласа да предостави от своите крепостни.  Баси реформаторите, които макар и бъкани от икономически експерти, сменят политическата си позиция през ден и оправдават колебанията  с късно осветени факти.
Всички се клеха, че застават зад позиция в полза на гражданите. Същите, които ще платят актуализацията на бюджета . За да бъдат спасени болните, за да бъдат доволни строителите, за да си получат парите жертвите на КТБ машинациите. 
Тягостна политическа дискусия, пълна с его, политическа стратегии и икономически манипулации.  Разбъркани с малка доза граждански интереси.  Слушах дискусията, но никой не ме убеди.  Нито във фактите, нито в позицията си.
А всички говореха от моето име!

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Uncategorized. Запазване в отметки на връзката.