Добър ден с добрите новини на Ловеч!


lovech18.jpg

Реших всеки понеделник да припомням добрите новини от миналата седмица. Новините, които засягат всеки от нас. Само добрите новини. Ежедневието е достатъчно гневно, напрегнато, свъсено, трудно, за да се връщаме отново към лошите факти. Нека запомним само доброто, за да го съхраним и умножим до следващата седмица или следващия месец. Животът на много от нас протича под Стратеш. Тук са нашите деца, родители, приятели. Затова ще припомням предимно добрите ловешки новини. Ще добавям и кратък акцент на най-доброто, което сме преживяли под слънчевите лъчи между Дунав и Родопите.

Време е да хвърлим поглед назад към отминалите 168 часа. През седмицата Ловеч чу три добри новини. Малко преди да подаде оставка Министерският съвет финализира процедурата по предоставяне за безвъзмездно управление от община Ловеч на казармата в центъра на града. Така завърши една сага започнала още преди десетина година и прехвърляна  в папките на няколко правителства и областни управители. Една сбъдната кауза на господин Милко Недялков, който я започна в качеството на председател на общински съвет и я осъществи  като областен управител. Радостта е основателна, защото получаваме имот, който може да оформи едно ново градоустройствено пространство в центъра на Ловеч. Идеи не липсват, но трудното предстои тепърва. Трябват много средства, а местният бюджет е безпомощен да ги осигури. Общинските намерения се свързват с европейски пари, а те могат да дойдат най-рано след 2-3 години. До тогава трябва да се освободят местни средства за поддръжка или належащи ремонтни работи, защото оградата вече заплашва да се стовари върху пешеходците по булевард „България“.

На същото заседание държавата ни предостави и Къкринското ханче. Най-накрая този култов паметник е под местно управление. Там също са нужни средства за реновиране и развитие, но ще разчитаме и на държавна подкрепа, защото паметникът е с национално значение.

Хубава новина от седмицата е и опазването на стоматологичната клиника в Ловеч. От известно време има инвестиционно намерение за закупуване на сградата. От една страна местната администрация е задължена да представи искането за решение от общинския съвет, а от друго се усеща изкушение да бъдат спечелени пари от все по-трудната приватизация в града и общината.  Но на цената на унищожени зъботехнически лаборатории и сериозни проблеми пред  стоматологичните услуги и бизнес.Затова повече от 1200 души се подписаха срещу приватизация на стоматологията.  След силен обществен натиск,  миналия четвъртък, подписката влезе на заседание на общински съвет. Решение по подписката не бе формирано, но за кмета и администрацията стана ясно, че има значителна публична съпротива срещу приватизацията. Местното управление се огъна под натиска и за момента приватизацията се отлага, като се мисли по алтернативни предложения за поддържане и  развитие на сградата.

В България имаше една хубава новина, която засенчи всички останали – отдавна чаканата оставка на правителството. Така вече със сигурност тръгваме към избори, които носят за едни шанс за промяна, а за други облекчения от бремето да управляват без подкрепа. Както се знае всяка промяна носи надежда.

Е, толкова от миналата, повече радост през следващата. В очакване на още добри новини, ви желая хубава седмица и слънчево ежедневие!

 

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.