Aferim, Mastanov Çelebi, maşallah, Kazandjiev Efendi!


Lovech 3

Ловеч се управлява от крепка коалиция между БСП И ДПС. Сътрудничество с як корен и дългосрочна перспектива. Логична местна проекция на един национален ортаклък. Всекиму е ясно, победителят избира с кого  да споделя благинките и несгодите на властта. Господин кметът добре знае, помни и почита тези, на които дължи мандата и стабилността си. Защото турските гласове са таман разликата позволила на градоначалника да спечели за трети път. От друга страна е по-изгодно да разчиташ на двама лоялни партньори, отколкото да пазаруваш съветници за всеки труден избор. Стоп, дали е по – евтино?  Ясно е че когато каниш на софрата ортаци трябва да им заделиш и по-мазни порции.

Като опитен играч кметът първо предостави на ДПС място на свой заместник. Господин Ертан Хасан получи правомощията да управлява икономическата политика в общината. И пълен контрол в земеделието – тази стара депесарска тръпка. Дето се вика чок гюзел. Един специалист получава шанса да се реализира. Негово е правото да подбира екипа си. Шанс за професионална изява получиха още членове и симпатизанти на ДПС. Не се съмнявам, че са способни хора. Тук въобще не визирам назначенията на областно ниво (Мастънов, Емилов, Велев…). Те са друга афера и плод от прословутата целувка между Станишев и Местан.

Само, че апетитите на коалиционните партньори нямат засищане. Но пък и кметът е приготвил нови порции на софрата. А раздаването ще се състои на предстоящото заседание на Общински съвет – Ловеч. В материалите за заседанието виждаме предложения за обновяване Съветите на директорите на две общински дружества – „Общински пазари – Ловеч“ ЕАД и „ЕКО“ ЕАД. Да уточня, че участието в съвет на директорите носи в личния бюджет две допълнителни минимални работни заплати на месец. В освежаването на дружествата няма лошо, даже ако бъда по-екзактен направо е чок гюзел. Защото предложенията на кметът са пак от квотата на … ДПС – Ибрахим Ахмедов Абдиев и Къймет Мехмедова Делиеминова. Не познавам хората, но нямам съмнения, че са качествени поне колкото всички досегашни назначения на ДПС кадри. Считам за неуместно да разсъждавам, дали жестовете към коалиционния партньор са вече прекомерени и несъразмерни с полученото на изборите. Това решава „човекът с черпака“ (кметът), а решенията със сигурност съответстват на растящото му чувство на зависимост. Така, че ДПС ще навлиза все по-мащабно в местното управление и няма да е чудно ако всичките 864 души, подкрепили движението на местния вот (предполага се и избора на кмета) получат административна благодарност и доходно възмездие. Защото и за слепите е видно, че тяхната подкрепа е единственият фактор за оцеляването на настоящата местна власт.

Диалектика, един умее с малки заслуги да прави големи печалби, друг е принуден с големи жестове да брани малки интереси.

Як сте господин, Казанджиев , но и Вие не се давате господин, Мастънов! Евтино искам да кажа.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на Ловеч. Запазване в отметки на връзката.