Разбридване


Oligarsite

14.06.2013 година. Самонадеяният Сергей Станишев и надменният Лютфи Местан си позволяват да хвърлиха  унизителна обида в лицето на честните хора в България като предлагат одеозната личност на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.  Младата и интелигентна част на България реагира спонтанно, бурно и решително с голям протестен митинг  на площад „Батенберг“.  Този ден сложи началото на разбридването на олигархическата паяжина изтъкана от наглеците на Доган, родоотстъпниците на Станишев и рубладжиите на Сидеров. Зад тях стоят „преялите“ с икономическа власт и политическо влияние кукловоди Пеевски и Цветан Василев. Някъде на изток от Черно море тази престъпна симбиоза се финансира и окуражава от кръгове близки до Путин, прикрили имперски амбиции под одеждите на славянската солидарност. Цяло лято десетки хиляди хора заливаха  софийските улици, методично разбридвайки нишки от паяжината на престъпната власт. Още тогава бе разбридано дребнодушието и националното предателство на псевдопатриота Сидеров, интелектуалната несъстоятелност и моралния дефицит на Мая Манолова, политическата зависимост и недостойния страх на набедения за премиер Пламен Орешарски. Още през лятото и есента паяжината на властта започна да провисва. После уличните демонстрации престанаха, но моралния бунт на почтените хора нито за миг. Макар и необозримо разбридването на властта продължи.

Двадесет дена преди годишнината от началото на моралната революция паяжината на олигархията започна да се раздира неудържимо. БСП бе сполетяна от невиждано крушение на европейските избори и застена обезчестена от партньора,  на който се дупеше предизвикателно цяла година. Партийните котерии на Доган, Пеевски и Цветан Василев лъснаха като изборни престъпници, които склоняват  към  политическа подкрепа  чрез влияние и пари бедни, зависими и неграмотни. Сидеров е наритан и разобличен като продажна путинска маша. Станишев и Орешарски са разкрити като предатели на националния и европейския  интерес в полза на руските олигарси от проекта „Южен поток“. Ден преди 14-ти юни прокуратурата разкрива финансови връзки и зависимост между Пеевски и Василев, в офисите на който се извършва обиск от специализирани служби. Арестувани са хора, обвинени, че са приели поръчка за покушение срещу единия  от кръстниците на днешната власт. Разбридването е повсеместно и заплашва да се превърне в окончателно.

Оттук сценарии много. В най-справедливия Орешарски ще отговаря  пред съда за подписи под „Южен поток“ зад гърба на Народното събрание, олигархическата пирамида на Василев рухва неудържимо, а Станишев превръща социалистическата партия в политическа маргиналия. Тъй като сме балканци и българи чак дотам кураж и честност вероятно няма да ни стигнат.  Каквото и да се случи, обаче, вече никой не може да спре оставката на проваления държавник Орешарски (без значение кога ще бъде подадена), политическата смърт на Станишев, дългото оттегляне в опозиционен отдих на БСП, постепенната загуба на на икономическа мощ и влияние за Цветан Василен и неговия политически Буратино – Николай Бареков, наивното партньорство с партията на икономическата далавера – ДПС. Паяжината може и да запази някое цяло парченце, но със сигурност ще бъде необратимо разбридана.

Всичко това нямаше да се случи без гражданския подем и мощния протест от миналото лято. Правителството на присвоилите си властта политически котерии на олигархията бе бламирано още тогава. Гражданската енергия го разлюля толкова силно, че въпреки ината да стои напук издържа само една година. Въпрос на съвсем малко време е да се сгромоляса. Задно с менторите, които го сглобиха. Каквото и да разправят перверзни социолози и политолози протестът от миналата година успя в най-главната си цел – разби паяжината на олигархията.

Advertisements

About ivo rainov

teacher
Публикувано на политика. Запазване в отметки на връзката.